Alexandre Kojève

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Alexandre Kojève (IPA/alɛksɑ̃dʁ koʒɛv/), ursprungligen Aleksandr Vladimirovitj Kozjevnikov (ryska: Алекса́ндр Влади́мирович Коже́вников), född 28 april 1902 i Moskva i dåvarande kejsardömet Ryssland, död 4 juni 1968 i Bryssel i Belgien, var en rysk-fransk filosof och administratör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Alexandre Kojève föddes i kejsardömet Ryssland men lämnade vid 18 års ålder landet för Berlin och Heidelberg. 1927 kom han till Paris.

I Frankrike var den kantianska idealismen stark och den hegelianska levde ett undanskymt liv. Positionerna var de omvända i Tyskland, England och Italien. Kojève kom dock att förändra läget i Frankrike. (I de andra länderna var den hegelianska idealismens stjärna redan dalande som en följd av G.E. Moores Refutation of Idealism).

Bland åhörarna till hans föreläsningar om Hegel under 1930-talet fanns filosofer som Jean Hippolyte, Georges Bataille, Raymond Aron, Jacques Lacan, Maurice Merleau-Ponty och Jean-Paul Sartre. Kojèves mest inflytelserika verk kom att bli Introduction à la lecture de Hegel (1947).

Efter andra världskriget arbetade Kojève som förhandlare och rådgivare åt Frankrikes finansministerium.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]