Alf Cranner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alf Cranner
68404 Alf Cranner.jpg
Alf Cranner 1965.
Foto: Delphin, Rigmor Dahl / Oslo Museum
Född25 oktober 1936
Norge Oslo, Norge
Död3 mars 2020 (83 år)
GenreVisa
RollSångare, låtskrivare, musiker, författare, bildkonstnär
InstrumentGitarr
År som aktiv1964 – 2020
ArtistsamarbetenOdd Børretzen, Alf Prøysen, Geirr Tveitt, Harald Sverdrup, Alfred Janson, Klaus Hagerup
Utmärkelser
Spellemannpriset för vissång (1974)
Spellemannpriset för vissång (1977)
Kardemommestipendiet (1993)
Telemark fylkeskommunes kulturpris (1999)
Norska kungens förtjänstmedalj

Alf Cranner, född 25 oktober 1936 i Oslo, död 3 mars 2020, var en norsk vissångare och målarkonstnär. Han tillhör förgrundsfigurerna i den norska visvågen under 1960-talet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Alf Cranners farfar var violinist i Oslo filharmoniska orkester och av honom lärde sig Alf Cranner spela fiol. I tonåren började han spela gitarr och flyttade till Oslo med sin mor. Där spelade han klassisk gitarr och umgicks i jazzkretsar. År 1961 gick han med i den norska intresseföreningen Visens venner och intresserade sig för den norska folkvisan. Genom föreningen blev han bekant med bland andra Olle Adolphson och Alf Prøysen och 1963 erbjöds han skivkontrakt av Rolv Wesenlund som då var inspelningsledare på Philips Records.

Han har förutom visor även gjort musiken till en uppsättning av Romeo och JuliaDet norske teatret och till filmerna Jantespranget och Faneflukt i början av 1970-talet.

Den svenska trubaduren Cornelis Vreeswijk spelade in "Sjømannsvise" med egen text under namnet "Ågren" på albumet Poem, ballader och lite blues år 1970. Våren 2013 gav Gunnar Källström & Fridens Liljer ut skivan Fåglar med höjdskräck med elva av Alf Cranners visor på svenska.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Alf Cranner, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]