Algonet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Algonet var en svensk internetleverantör som startade 1994 i Sundbybergs kommun av Ragnar Lönn. Konceptet var att till låg kostnad förse allmänheten med internetaccess. Förutom den vanliga internetuppkopplingen via modem med webbsideutrymme och e-post gav Algonet även tillgång till ett så kallat Unix-skal.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ragnar Lönn hade använt internet i skolan sedan 1989. Han presenterade en idé till ett internetprojekt och våren 1994 beslutade Torsten Larsson, dåvarande VD på Semic och senare VD på SF, att Semic skulle finansiera verksamheten och erbjuda lokal. 1 juli 1994 började Lönn officiellt att arbeta med det nya projektet/företaget som fick namnet Algonet. Först fanns andra namnförslag, såsom Micnet och Nordnet. Dessa namn var dock redan upptagna i USA respektive Sverige. I sista stund kom Lönn att tänka på föräldrarnas hem i Älgö, Nacka. Han slopade prickarna i "Älgö" och fann att Algo betyder "något" på spanska. Algonet fick då den passande betydelsen "något nät".

Torsten Larsson hade just varit i USA och studerat amerikanska internettjänster, såsom America Online, och ville starta en liknande internettjänst i Sverige. Lönn var däremot skeptisk, eftersom han ansåg att internet i sig var en attraktiv tjänst.

Lokalen på 26 kvadratmeter hade dålig ventilation, så värmen gjorde det praktiskt taget omöjligt att arbeta där. 64 kbps anslutning beställdes från Swipnet (Tele2), som främst hade riktat in sig på företagsmarknaden. Eftersom leveransen och installationen dröjde, tvingades Algonet under tiden att använda 14400 bps modem.

I mitten av augusti 1994 fick användare prova på systemet. I september hade Algonet 60 användare och man budgeterade att företaget skulle nå 400 användare och gå runt inom ett år. I januari 1995 hade man 1500 användare. Algonet blev tvungna att köpa ny utrustning och anställa folk för att kunna möta det hårda kundtrycket och klara budgeten. En ny VD, Bo Wänghammar, tog över verksamheten. Han hade tidigare arbetat som ekonom och datorkonsult.[1]

I mars 1995 blev tillströmningen av nya användare för mycket för Algonet. Därför infördes ett tillfälligt stopp för nya kunder tills man tagit igen det förlorade arbetet.

Lokalen blev för liten och kvav, så i maj 1995 valde man att flytta från Sundbyberg till rymliga lokaler nära Hötorget i Stockholm. Själva flytten orsakade stora problem för användarna, som under flera dagar inte kunde koppla upp sig eller använda internet fullt ut. Men därefter förbättrades driftsäkerheten successivt.

Algonet köptes upp av Telenordia i april 1996. Det innebar inga påtagliga problem för användarna. 2002/2003 tog Glocalnet över Telenordias och Algonets kunder.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Intervju med Bo Wänghammar, Algonets VD Publicerad: 1997. Läst: 23 maj 2011.