Ali bin Al-Hussein

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ali bin al-Hussein
Prins Ali bin al-Hussein av Jordanien
Prins av Jordanien
Gemål Prinsessan Rym al-Ali,
född Rym Brahimi
Barn Prinsessan Jalila bint Ali, född 2005
Prins Abdullah bin Ali, född 2007
Ätt Hashemit
Far Kung Hussein av Jordanien
Mor Drottning Alia
Född 23 december 1975 (46 år)
Amman, Jordanien
Religion Sunnimuslim

Ali bin Al-Hussein (arabiska: امیر علی بن حسین), född 23 december 1975 i Amman, är prins av Jordanien och Hussein av Jordaniens (1935–1999) tredje son. Ali är enda sonen till Hussein och drottning Alia som dog i en helikopterolycka 1977, när prins Ali var två år.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Prins Ali har genomgått både akademisk och militär utbildning i England. Han avlade sedan examen på Salisbury School i Connecticut i USA, där han gjorde sig känd som en duktig brottare. Han avslutade sina studier med en examen vid Princeton University. Därefter blev han officerden kungliga militära akademin i brittiska Sandhurst. Han fick i 1999 uppdraget som befälhavare för sin halvbror kung Abdullahs säkerhetsstyrkor.

Karriären som fotbollsledare[redigera | redigera wikitext]

Prins Ali övertog ledningen i det jordanska fotbollsförbundet 1999. Han är även en av grundarna och president i det västasiatiska fotbollsförbundet, ett förbund som under hans ledning har vuxit till att innefatta 13 länder.

2011 valdes Al-Hussein in som Asiens representant i det internationella fotbollsförbundet FIFA:s exekutiva kommitté och som en av FIFA:s vice presidenter. Han verkade för att få bort FIFA:s förbud mot att damer skulle få använda hijab när de spelar fotboll. Han var efter flera kandidaters avhopp ensam utmanare till Sepp Blatter i valet om posten som president för FIFA vid kongressen 2015 i Zürich. En mutskandal gjorde att flera länder, bland annat de flesta europeiska förbunden, ville se Blatters avgång och stödde prins Ali. Prins Ali förlorade dock valet och Blatter valdes till Fifa-president för ytterligare fyra år. Al-Hussein är åter en av kandidaterna till att efterfölja Blatter på posten som Fifa-ordförande som stängdes av kort efter han blev valt.

Familj och släkt[redigera | redigera wikitext]

Prins Ali är gift med den algeriskfödda Rym Brahimi (prinsessan Rym al-Ali), före detta journalist för CNN i Irak. Paret har två barn. Prins Ali har åtta halvsyskon. Halvbrodern, prins Faisal, sitter i flera av IOK:s kommittéer och blev ledamot i IOK 2010. Prins Ali har en adoptivsyster och en helsyster, prinsessan Haya, som under åtta år var IOK-ledamot. Hon var 2006–2014 president för Internationella ridsportförbundet och har representerat Jordanien i internationella hästhoppningstävlingar, bland annat i OS 2000. Hon var gift med Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emir av Dubai.

Prins Ali tillhör den hashimitiska dynastin och uppges vara den 43:e generationens direkta ättling till profeten Muhammed.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Prince Ali bin Hussein, 28 maj 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]