Aliaksandr Bialiatski

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Aljaksandr Bjaljatski, född 25 september 1962 i Karelska ASSR, Ryska SFSR Sovjetunionen, är en vitrysk författare och medborgarrättsaktivist.

Aljaksandr Bjaljatski utbildade sig i litteraturhistoria och har varit direktör för ett litteraturmuseum i Minsk. Han engagerade sig politiskt efter Sovjetunionens upplösning 1991 och var medlem av Belarus Popular Front (BFP), som stod i opposition till president Aleksandr Lukasjenkos styre. Han grundade 1996 medborgarrättsorganisationen Viasna med huvudkontor i Minsk, i samband med upplösningen av landets parlament och följande nedslående av oppositionella demonstrationer. Organisationen ger stöd till personer som förföljs i Vitryssland för sina politiska åsikter. Den forlorade genom ett beslut av Högsta domstolen 2003 sin ställning som registrerad ideell organisation (NGO) på grund av sin bevakning av landets presidentval 2001, men verksamheten har fortsatt under inofficiella former.

Aljaksandr Bjaljatski har ställts till rätta ett tjugotal gånger. Han fick efter nominering av Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter 2006 års Per Anger-pris med motiveringen: "för att i sin orädda kamp för den vanliga människans rätt, bekämpa förtryck av de mänskliga rättigheterna".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]