Alimemazin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strukturformel för Alimemazin.
Theralen sålt i Sverige

Alimemazin (Theralen), ett lugnande fentiazinderivat som bland annat används som allergiskt, klådstillande och som sömnmedel. Det är inte vanebildande, dock kan kroppen efter en längre period bygga upp en tolerans mot ämnet, vilket innebär att dosen behöver höjas för att samma effekt skall uppnås.

Medicinen har många användningsområden. Huvudsakligen används det som milt lugnande medel, vid sömnrubbningar hos små barn, och mot allergiska reaktioner, kräkningar och klåda hos både vuxna, barn och djur. Då substansen inte är vanebildande används den ofta inom sjukvården, psykiatrin och missbrukarvården.

Även om alimemazin är neuroleptikabesläktat, så är den neuroleptiska effekten för svag för att hindra psykoser, varför medicinen inte kan användas som antipsykotiskt läkemedel.

Inom psykiatrin används den orala lösningen som lugnande medel, då i doser om 40-300 mg.

Dosering[redigera | redigera wikitext]

Alimemazin återfinns under namnet Theralen som rosa tabletter på 5 mg, oral lösning 40 mg/ml och Alimemazin APL kapslar 20 mg. Tabletterna är främst till för behandling av allergier hos barn. Vanlig dos vid klåda och kräkningar är 10–40 mg dagligen (upp till 100 mg dagligen) och vid orostillstånd är dosen 10–20 mg 2–3 gånger dagligen. I extrema fall inom slutenvården kan doser på upp till 400 mg dagligen bli aktuella (exempelvis vid psykiska störningar och missbruksbehandling, då som oral lösning 40 mg/ml).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]