Alimzjan Tochtachunov

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alimzhan Tokhtakhunov.jpg

Alimzjan Tursunovitj Tochtachunov (Ryska: Алимжан Турсунович Тохтахунов) är en affärsman, och tidigare idrottsman med uzbekiskt ursprung. Han har påståtts ha relationer till den organiserade brottsligheten och mutande av konståkningsjuryn under olympiska vinterspelen 2002[1].

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tochtachunov föddes 1949 i Tasjkent, Uzbekistan (dåvarande Sovjetunionen). I sina tidiga år var han fotbollsspelare på amatörnivå, och spelade för juniorlaget i Pachtakor i några säsonger. När hans försök att fortsätta sin karriär i CSKA Moskva misslyckades slutade han snart med fotbollen. Tochtachunov satt i fängelse vid två tillfällen: 1972 och 1985 för parasitism.

Under det tidiga 1990-talet lämnade han Ryssland och bosatte sig i Paris, Frankrike. Där påstås han snart blivit indragen i olagliga affärer och smuggling av hårdvara från Tyskland. Han rapporterades även ha relationer med den ryska maffian.

Under 2002 blev Tochtachunov anklagad för att ha mutat konståkningens jury och greps i Italien på uppmaning av USA, men den italienska domstolen friade honom.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 4 februari 2012. https://web.archive.org/web/20120204224428/http://www.sptimes.ru/index.php?action_id=2&story_id=7837. Läst 31 januari 2012.