Alla tiders 91:an Karlsson

Från Wikipedia
Alla tiders 91 Karlsson
GenreKomedi
RegissörGösta Bernhard
ProducentSven Nygren
ManusGösta Bernhard, Harry Iseborg
SkådespelareGus Dahlström, Holger Höglund, Iréne Söderblom, Fritiof Billquist
OriginalmusikGunnar Johansson, Jules Sylvain, Olle Lindholm
ProduktionsbolagFilm AB Imago
Premiär1953
Speltid77 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
Föregångare91:an Karlssons bravader
Uppföljare91 Karlsson rycker in
IMDb SFDb

Alla tiders 91 Karlsson är den fjärde i serien av filmer 91:an Karlsson från 1953 i regi av Gösta Bernhard.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Stockholm har 700-årsjubileum. 87:an och 91:an väntar på permission, men får istället straffkommendering. Straffet blir att städa regementets bibliotek, under arbetet får 91:an syn på en bok om Stockholms 700-åriga historia. Av misstag knuffar 87:an till stegen som 91:an sitter på, så att han faller och tappar medvetandet. Han börjar att drömma och befinner sig 700 år bakåt i tiden och börjar att vandra framåt i tiden mot Stockholmsolympiaden 1912. På vägen möter han personer ur den svenska historien, som Karl XII, Jonas Alströmer, Gustav Vasa och Birger jarl. Efter ett nytt möte med Karl XII blir 91:an väckt ur drömmen.

En dag låser 87:an och 91:an in sig i sprängämnesförrådet, de kastar ut en dynamitgubbe som hamnar i bygget av de nya arrestlokalerna, som delvis raseras. De döms till straffexercis, men fuskar som vanligt. Översten är dock nöjd med det som de utfört. Särskilt stolt blir han när de nya arrestlokalerna kan invigas och ha 87:an och 91:an som första gäster.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 7 september 1953.[1] Filmen spelades in vid Imago-ateljéerna i Stocksund med exteriörer från Stocksund, Danderyd och Strandvägen i Stockholm av Olle Ekman. Som förlaga har man Rudolf Peterssons fiktiva person 91:an Karlsson som publicerades första gången i tidningen Allt för Alla 1932. Inspirationen till 91:ans äventyr hämtade Gösta Bernhard denna gång bland annat från Stockholms 700-årsjubileum 1953 och Frans G Bengtssons två äventyrsromaner från vikingatiden Röde Orm -- Sjöfarare i Västerled och Röde Orm -- Hemma och i Österled

Roller (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2016.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]