Allmänna apostoliska kyrkan av Heliga Treenigheten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Allmänna apostoliska kyrkan av Heliga Treenigheten
FörkortningAKK
TypKristet samfund
Officiella språkSvenska

Den Allmänna apostoliska kyrkan (AAK) betecknar sig som en gammalkatolsk kyrka i Sverige, men utan koppling till Utrechtunionen. AAK är en gren av Independent Old Catholic Church (IOCC), som är en gammalkatolsk kyrkobildning i USA med sina rötter i den gammalkatolska kyrkan i Europa. Det är ursprungligen från den gammalkatolska kyrkan samt senare också från den Brasilianska nationalkatolska kyrkan man härleder sin apostoliska succession.

Kyrkan har sedan ett antal år tillbaka verksamhet i Sverige med fyra församlingar. Kyrkans ledare är biskop Anders Holmwall, som också ansvarar för IOCC:s övriga församlingar i Europa medan ärkebiskopen finns i Kanada. Kyrkans prästämbete, som är det tredelade (biskop, präst och diakon), är öppet också för kvinnor. Liturgiskt står man den romersk-katolska kyrkan väldigt nära.[källa behövs]

Kyrkan har verksamhet i Stockholm, Gnarp, Eskilstuna och församlingsgrundande verksamhet i Östergötland. AAK är ett registrerat trossamfund i Sverige.

AAK har också en församling i Italien samt en församlingsgrundande verksamhet i Tyskland. Vidare har kyrkan ett påbörjat samarbete med Philippine National Catholic Church (PhNCC), genom kontakter och materiellt stöd.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]