Hockeyallsvenskan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Allsvenskan i ishockey)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hockeyallsvenskan
Mora IK vs Leksand in Stockholm 2013-01-05 35.jpg
LandSverige Sverige
Grundad1982/1983
Antal klubbar14
Uppflyttning tillSvenska hockeyligan
Nedflyttning tillHockeyettan
TV-partnersC More
RadiopartnersSveriges Radio
Webbplatshockeyallsvenskan.se
Hockey current event.svg Hockeyallsvenskan 2019/2020

Hockeyallsvenskan är den näst högsta nivån i ishockeyns seriespel för herrar i Sverige, och kvalitetsmässigt är ligan rankad som tia i världen.[1] Serien spelas i 52 omgångar med 14 lag som möts två gånger hemma och två gånger borta. Efter serien spelas en allsvensk final mellan de två högst placerade lagen samt en slutspelsserie mellan lag 3 och 8. Dessa åtta lag gör upp om två platser till ett direktkval mot de två lägst placerade lagen i Svenska hockeyligan (SHL). De två lägst placerade lagen i Hockeyallsvenskan spelar en kvalserie med risk för nedflyttning till Hockeyettan.

Serieformen har ändras flera gånger genom åren med olika namn och varianter för antal lag samt regler för upp- och nedflyttning. Ursprungligen var allsvenskan ett begrepp som användes för den högsta serien i Sverige. När Elitserien infördes 1975/1976 försvann begreppet allsvenskan, men återinfördes på 1980-talet, då som en slutspelsvariant för Division 1 som den näst högsta serien hette. Till säsongen 2005/2006 etablerades namnet Hockeyallsvenskan.

Det är en stor ekonomisk skillnad mellan Hockeyallsvenskan och SHL; år 2016 var ligabidraget (i form av bland annat TV- och sponsoravtal) knappt två respektive cirka 30 miljoner kronor till varje klubb.[2] Förutom ständiga debatter om begränsade möjligheter för klubbar att avancera till SHL gör bidragsklyftan att de allsvenska klubbarna domineras av yngre spelare (som egna juniorer), och klubbar som degraderas till Hockeyallsvenskan tvingas ofta till omorganisation inom föreningen (och eventuell rekonstruktion). Så sker inte minst om klubben redan är drabbad av ekonomiska bekymmer.[1] Sedan säsongen 2014/2015 betalas en så kallad "fallskärm" ut till det lag som degraderas från SHL till Hockeyallsvenskan. Ersättningen betalas ut som ett omställningsbidrag, där den degraderade klubben erhåller 25%, dock max 6 miljoner kronor, som ett engångsbelopp av den totala ekonomiska ersättningen från SHL.[3]

Namnhistorik[redigera | redigera wikitext]

Säsongerna 1948/1949–1974/1975 var Allsvenskan ett halvofficiellt namn på ishockeyns högsta division i Sverige. Formellt hette högsta serien Division 1, men även om det stod serienamnen Division 1 Norra och Södra i spelprogrammen i förbundets officiella kalender kallades nykomlingar i högsta serien för "nya allsvenskar" och så vidare. Det var alltid två serier, norra och södra, utom sista säsongen 1974/1975 som var en övergångssäsong inför den nya Elitseriens start med alla sexton lag i en enda division 1-serie, som informellt har kallats för "Mammutallsvenskan".

När Elitserien startade säsongen 1975/1976 försvann begreppet Allsvenskan, och serien under Elitserien blev Division 1.

Säsongen 1982/1983 återinfördes namnet Allsvenskan med en serie som startade efter nyår för de bästa lagen i Division 1, den näst högsta serien då. Säsongerna 1987/1988–1995/1996 flyttades också de två sista lagen i Elitserien i halvtid ner till denna allsvenska. Säsongen 1999/2000 lades alla serier under Elitserien om och Allsvenskan blev namnet på den nya näst högsta divisionen. Den tidigare serien med namnet allsvenskan fick då i stället heta Superallsvenskan. Fram till säsongen 2004/2005 spelades allsvenskan som två serier, norra och södra, där de fyra främsta i respektive serie gick till Superallsvenskan. Inför säsongen 2005/2006 hade dock allsvenskan bantats till en enda serie med 16 lag med namnet Hockeyallsvenskan, och därmed utgick den tidigare Superallsvenskan.[4]

Nuvarande serie[redigera | redigera wikitext]

Hockeyallsvenskan är från säsongen 2005/2006 namnet på den näst högsta serien inom svensk ishockey (tidigare hette den Allsvenskan), från starten bestående av 16 lag från hela landet. Premiärupplägget blev att de första fyra lagen när seriens 44 omgångar (som kom att bli 42) var avslutade gick till Kvalserien, där de mötte de två sist placerade lagen i Elitserien och gjorde upp om två elitserieplatser. De tre sista lagen i Hockeyallsvenskan skulle få kvala mot tre lag framkvalade från de underliggande Division 1-serierna (numera Hockeyettan) för att klara nytt kontrakt.

Den 17 november 2005 uteslöts Halmstad Hammers HC på grund av konkurs vilket innebar att endast två av lagen från Hockeyallsvenskan behövde kvala. Dessutom plockades det om en del i spelprogrammet eftersom serien var lottad med möten mellan alla sexton lag plus i två regionala pooler med åtta lag vardera. För att alla lag skulle få lika många matcher i sluttabellen infördes sju ytterligare matcher för de kvarvarande lagen i den södra gruppen, som Halmstad tillhörde. Därutöver ströks alla Halmstads spelade såväl som ospelade matcher, och de femton kvarvarande lagen fick till sist spela 42 matcher.

Till säsongen 2006/2007 ändrades serien i tre större bemärkelser; ett playoff återinfördes så att lag fyra till sju i serien fick kvalspela i två omgångar om den fjärde och sista kvalserieplatsen. Vidare fick de två sista – i stället för de tre sista – lagen kvala, mot fyra lag från Division 1, så att upplägget med två lag uppifrån som utmanas om sina platser av fyra lag nedifrån blir identiskt i kvalserierna till Elitserien och Hockeyallsvenskan. Den tredje ändringen var att gruppindelningen slopades och alla sexton lag i stället möttes tre gånger, det vill säga två matcher hemma och en borta mot en del lag eller tvärt om.

Till säsongen 2009/2010 bantades serien till 14 lag, som sedan dess möts två gånger hemma och två gånger borta. Säsongen 2010/11 förändrades kvalspelet om den sista kvalserieplatsen; i stället för två playoff-omgångar möts sedan dess de fyra lagen hemma och borta i en serie där alla lag får spela sex matcher. År 2014 beslöts det att SHL från 2015/2016 skulle utökas till fjorton lag, vilket innebar förändringen att seriens topp två-lag spelar en ny typ av Hockeyallsvensk final i bäst av fem matcher, medan lag 3–8 spelar en slutspelsserie som enkelserie. 2014/2015 stod den Hockeyallsvenska finalen om en direktplats till SHL 2015/2016 (sedan 2015/2016 får vinnaren i den Hockeyallsvenska finalen spela ett kvalmöte mot tabelljumbon i samma års SHL i bäst av sju matcher), Slutspelsseriens förstaplatstagare möter det förlorande laget från Hockeyallsvenska finalen i en playoff-omgång bäst av tre matcher, och det vinnande laget därefter möter SHL:s nästjumbo i bäst av sju matcher.[4]

Den 16 februari 2015 meddelade Hockeyallsvenskan att man ingått ett sponsoravtal med bilverkstadskedjan MECA, där MECA fick associationsrätten till Hockeyallsvenskan och dess klubbar kopplat till kvalmatcherna till SHL, och kvalet kommer samlas under namnet Meca Hockey Race.[5] Något som direkt fick kritik från olika håll, bland annat från ishockeyförbundet. Dock förtydligade Hockeyallsvenskan att det inte var något namnbyte på de olika finalerna och kvalen, utan de officiella namnen står kvar, och MECA har endast en associationsrätt till Hockeyallsvenskan.[6][7] Den 22 februari 2018 meddelade Hockeyallsvenskan att deras huvudsponsor Svenska Spel köpt rättigheterna till de fyra kvalmomenten, Finalen, Slutspelsserien, Playoff och Direktkvalet till SHL, och samlar dem under namnet Svenska Spel Trophy. Det nya avtalet, som även innebar 100 000 kronor till segraren i den Hockeyallsvenska finalen, skrevs på ett år med möjlighet till en förlängning.[8]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Allsvenskan efter jul (1982–1999)[redigera | redigera wikitext]

Säsongerna 1982/1983–1985/1986 bestod Allsvenskan av ettorna och tvåorna i höstens Division 1-serier (Norra, Östra, Västra och Södra). De åtta lagen mötte varandra hemma och borta. Efter 14 omgångar spelade ettan och tvåan allsvensk final i bäst av fem matcher, där segraren gick till Elitserien och förloraren fick spela i Kvalserien. Lagen 3–6 i Allsvenskan gick till Playoff 2, och lagen 7–8 hade spelat färdigt men var klara för spel i Division 1 följande säsong.

Säsongen 1986/1987 gick tabellettan efter 14 omgångar direkt till Elitserien, tvåan vidare till spel i Kvalserien och lag 3–6 till Playoff 1 (det som annars brukade vara Playoff 1 mellan ettor och tvåor i Division 1-serierna under våren utgick denna säsong, och vinnarna från de serierna gick direkt till detta Playoff 1, motsvarande vad som annars brukade vara Playoff 2).

Säsongerna 1987/1988–1995/1996 ingick också de två sista lagen i höstens 22 omgångar av Elitserien, och de tio lagen mötte varandra hemma och borta. Efter 18 omgångar spelade ettan och tvåan Allsvensk final i bäst av fem matcher, där segraren gick till Elitserien och förloraren fick spela i Kvalserien. Trean och fyran i Allsvenskan gick till Playoff 3 medan lag 5–8 gick till Playoff 2. Nian och tian hade spelat färdigt men var klara för spel i Division 1 följande säsong.

Från och med säsongen 1996/1997 till och med säsongen 1998/1999 blev elitserien åter en rak serie över hela säsongen, så att allsvenskan åter bara innehöll de två bästa från de fyra division 1-grupperna. Allsvenska finalen avvecklades också, så ettan och tvåan gick direkt vidare till spel i Kvalserien och lag 3–6 till Playoff 2 efter 14 omgångar.

Norra/Södra Allsvenskan och Superallsvenskan (1999–2005)[redigera | redigera wikitext]

1999/2000–2004/2005 bestod Allsvenskan av två serier, Norra och Södra, som enligt seriebestämmelserna bestod av tolv lag vardera – något som vid två tillfällen fick undantag på grund av att lag togs ur spel kort före seriestart. Från början var indelningen att lag från ishockeyns Region Nord och Region Öst spelade i norra serien, och Region Väst och Region Syd i södra. Med åren blev det vissa undantag från detta. Under hösten möttes alla lag en gång hemma och borta i respektive serie, vilket gav 22 omgångar. Dessutom indelades lagen i regionala pooler och spelade en gång till hemma och borta mot lagen från samma pool; det var två pooler med sex lag i respektive serie, vilket innebar ytterligare 10 omgångar och därmed totalt 32 omgångar, förutom säsongerna 2000/2001 och 2002/2003 då det var tre pooler med fyra lag i respektive serie (vilket innebar ytterligare sex omgångar och totalt 28 omgångar). Därefter flyttades de fyra bästa lagen i norra och södra serierna till Superallsvenskan där de spelade under våren.

Lagen i Superallsvenskan mötte varandra hemma och borta. Efter 14 omgångar gick ettan och tvåan direkt till Kvalserien och lag 3–6 till Playoff 1. Lag 7–8 hade spelat färdigt men var klara för spel i Allsvenskan Norra/Södra följande säsong.

De övriga åtta lagen i respektive serie spelade kvar i Allsvenskan Norra/Södra under vårsäsongen och startade med 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 eller 0 poäng beroende på placeringen i höstserien. Efter 14 omgångar, när lagen mött varandra hemma och borta, gick de två bäst placerade lagen i bägge grupperna till Playoff 1. Lag 3–6 var klara för efterföljande säsongs Allsvenska serie. Sjuan och åttan flyttades första året direkt ned till Division 1, men fick från och med säsongen 2000/2001 kvala om fortsatt allsvenskt spel mot framkvalade lag från Division 1.

Avvikelser[redigera | redigera wikitext]

2000/2001 begärdes Lidingö HC i konkurs och utgick några få dagar före seriestart och det bedömdes som för sent att plocka in ett ersättningslag från Division 1. Det var riktigt nära att man frångick vilka lag som var närmast berättigade och lyfte in Huddinge IK som hade kommit sist och degraderats säsongen dessförinnan, men detta kom dock att röstas emot av de elva lagen i serien med siffrorna sju mot fyra.

Lagen som hörde till samma pool som Lidingö i norra serien (Södertälje, Hammarby och Vallentuna) mötte varandra tre gånger extra i stället för två, och fick därmed 26 matcher precis som seriens övriga lag.

2004/2005 ansågs inte AIK uppfylla licenskraven för allsvenskt spel och tvångsdegraderades till Division 1. Eftersom den kommande säsongen skulle leda till en bantning av antal allsvenska lag flyttades ändå inget lag upp från Division 1 för att fylla platsen. Serien lottades som en rak sådan där alla lag möttes tre gånger vilket gav 30 matcher per lag, hälften hemma och hälften borta, under 33 omgångar. För att minska antalet lag till en enda sextonlagsserie fick detta års lag 3–6 i de båda fortsättningsserierna kvala till efterföljande säsongs Allsvenska serie, medan sjuan och åttan i norra och sjuan i södra flyttades direkt ned till Division 1.

Klubb- och seriehistorik sedan 2005/2006[redigera | redigera wikitext]

Säsong Antal omgångar i grundserien Nykomlingar Grundseriedeltagare (utifrån tabellplacering) Kval till SHL Kval till HockeyAllsvenskan Övrigt
2005/2006  42 Malmö Redhawks, Skellefteå AIK, Bofors IK, Rögle BK, IF Björklöven, AIK, Almtuna IS, IK Oskarshamn, VIK Västerås, Växjö Lakers, IK Nyköping, Nybro Vikings IF, IF Sundsvall, Hammarby IF, IFK Arboga Malmö Redhawks, Skellefteå AIK, Rögle BK och Bofors IK (HA), Södertälje SK och Leksands IF (Elitserien) Hammarby IF och IFK Arboga (HA), |Huddinge IK, Piteå HC och Mariestad BoIS (Division 1) De 16 lagen i grundserien blev 15 mitt under denna säsong, på grund av att Halmstad gick i konkurs, med vissa temporära avvikelser i serieupplägget som följd.
2006/2007  45 Södertälje SK och Leksands IF (Elitserien), Huddinge IK (Division 1) Södertälje SK, Rögle BK, Leksands IF, VIK Västerås, IF Björklöven, Växjö Lakers, IK Nyköping, Almtuna IS, AIK, IK Oskarshamn, Bofors IK, IF Sundsvall, Nybro Vikings IF, Hammarby IF, IFK Arboga, Huddinge IK Södertälje SK, Rögle BK och Leksands IF (HA), IF Björklöven (Playoff 2), Skellefteå AIK och Malmö Redhawks (Elitserien) Huddinge IK (HA), Borås HC, Väsby IK, Tingsryds AIF och Piteå HC (Division 1) Playoff-spel infördes, där lag 4–7 i grundserien spelade om en fjärde och sista Kvalserieplats. Nästjumbon IFK Arboga drog sig ur kvalspelet nedåt på grund av ekonomiska problem. [9]
2007/2008  45 Malmö Redhawks (Elitserien), Borås HC (Division 1) Leksands IF, Malmö Redhawks, Rögle BK, IF Björklöven, Västerås Hockey, Växjö Lakers, Borås HC, IK Oskarshamn, Bofors IK, AIK, Nybro Vikings IF, Almtuna IS, Nyköpings Hockey, IF Sundsvall, Huddinge IK, Hammarby IF Leksands IF, Malmö Redhawks och Rögle BK (HA), Västerås IK (Playoff 2), Mora IK och Brynäs IF (Elitserien) Huddinge IK (HA), IF Troja-Ljungby, Mariestad BoIS HC, Väsby IK och Asplöven HC (Division 1) Jumbon Hammarby avstod kval och gick direkt ner till eventuellt division 1-spel, men sedan försattes i konkurs och utgick ur seriespel. Inför nästkommande säsong erbjöds Huddinge en vakant plats, sedan Nyköping nekats en allsvensk licens.[10]
2008/2009  45 Mora IK (Elitserien), IF Troja/Ljungby och Mariestad BoIS (Division 1) Leksands IF, AIK, VIK Västerås, Mora IK, Växjö Lakers, Almtuna IS, IF Troja/Ljungby, Malmö Redhawks, IF Björklöven, Bofors IK, Borås HC, IF Sundsvall, IK Oskarshamn, Huddinge IK, Nybro Vikings IF, Mariestad BoIS Leksands IF, AIK och Västerås Hockey (HA), Växjö Lakers (Playoff 2), Rögle BK och Södertälje SK (Elitserien) Huddinge IK och Nybro Vikings IF (HA), Asplöven HC, Valbo HC, Örebro HK och Tingsryds AIF (Division 1) Jumbon (Mariestad) åkte direkt ur, medan lag 14–15 fick spela i Kvalserien nedåt, då antal lag skulle minska från 16 till 14 inför nästkommande säsong.
2009/2010  52 Örebro HK (Division 1) Leksands IF, AIK, Växjö Lakers, Almtuna IS, Malmö Redhawks, Bofors IK, Mora IK, Västerås Hockey, Borås HC, Örebro HK, IF Troja/Ljungby, IF Björklöven, IF Sundsvall, IK Oskarshamn Leksands IF, AIK och Växjö Lakers (HA), Almtuna IS (Playoff 2), Södertälje SK och Rögle BK (Elitserien) IF Sundsvall och IK Oskarshamn (HA), Tingsryds AIF, Nybro Vikings IF, Olofströms IK och Enköpings SK (Division 1) Efter säsongen fick Sundsvall vakanta konkursdrabbade Björklövens plats i Hockeyallsvenskan 2010/2011.[11]
2010/2011  52 Tingsryds AIF (Division 1) Växjö Lakers, Rögle BK, Örebro HK, Leksands IF, VIK Västerås, Almtuna IS, Mora IK, Malmö Redhawks, IK Oskarshamn, Bofors IK, Borås HC, IF Sundsvall, IF Troja/Ljungby, Tingsryds AIF Växjö Lakers, Rögle BK och Örebro HK (HA), Mora IK (Playoff), Södertälje SK och Modo (Elitserien) IF Troja-Ljungby och Tingsryds AIF HA), Asplöven HC, Huddinge IK, Vita Hästen och Karlskrona HK (Division 1) Den 27 februari 2011 spelades matchen Leksands IFMora IK (1–4) utomhus i Leksand inför 17 319 åskådare (publikrekord i ligan).[12]
2011/2012  52 Södertälje SK (Elitserien) Örebro HK, Leksands IF, BIK Karlskoga, VIK Västerås, Rögle BK, IK Oskarshamn, Malmö Redhawks, Mora IK, Södertälje SK, IF Troja/Ljungby, Almtuna IS, Tingsryds AIF, Borås HC, IF Sundsvall Örebro HK, Leksands IF och BIK Karlskoga (HA), Rögle BK (Playoff), Djurgårdens IF och Timrå IK (Elitserien) Borås HC och IF Sundsvall Hockey (HA), Karlskrona HK, Asplöven HC, Olofströms IK och Kallinge-Ronneby IF (Division 1) Mitt i säsongen bytte Bofors IK namn till BIK Karlskoga, och den 16 december 2011 testade Örebro som första lag i Europa en ny hjälm framtagen av Easton i syfte för att undvika huvudskador och hjärnskakningar.[13] Borås kom efter säsongen att nekas en allsvensk licens[14], vilken istället Asplöven fick.
2012/2013  52 Djurgårdens IF (Elitserien), Asplöven HC (Division 1) Leksands IF, Södertälje SK, VIK Västerås, BIK Karlskoga, Djurgårdens IF, Örebro HK, IK Oskarshamn, Mora IK, Malmö Redhawks, IF Troja/Ljungby, Asplöven HC, Almtuna IS, Tingsryds AIF, Karlskrona HK Leksands IF, Södertälje SK och VIK Västerås (HA), Örebro HK (Playoff), Rögle BK och Timrå IK (Elitserien) Tingsryds AIF och Karlskrona HK (HA), IF Björklöven, Huddinge IK, Vita Hästen och Piteå HC (Division 1) Förkvalserien hade bytt namn till Playoffserien, och de sista omgångarna av kvalserien till Hockeyallsvenskan sändes på TV.
2013/2014  52 Rögle BK och Timrå IK (Elitserien), IF Björklöven (Division 1) Malmö Redhawks, VIK Västerås HK, Djurgårdens IF, BIK Karlskoga, Karlskrona HK, Mora IK, Rögle BK, Timrå IK, IK Oskarshamn, |Almtuna IS, Asplöven HC, Södertälje SK, IF Troja/Ljungby, |IF Björklöven Malmö Redhawks, VIK Västerås och Djurgårdens IF (HA), Rögle BK (Playoff), Örebro HK och AIK (Elitserien) IF Troja-Ljungby och IF Björklöven (HA), Vita Hästen, Tingsryds AIF, Kallinge-Ronneby IF och Piteå HC (Division 1) Matchen BjörklövenMalmö den 7 december 2013 ställdes in på grund problem i flygtrafiken till följd av stormen Sven.[15] Elitserien hade bytt namn till SHL (Svenska hockeyligan).
2014/2015  52 AIK (SHL), Vita Hästen (Dvision 1) VIK Västerås, Karlskrona HK, Malmö Redhawks, Rögle BK, BIK Karlskoga, IF Björklöven, Mora IK, Vita Hästen, Almtuna IS, Timrå IK, IK Oskarshamn, Asplöven HC, AIK, Södertälje SK VIK Västerås, Malmö Redhawks, Rögle BK och Vita Hästen (HA), Leksands IF och Modo Hockey (SHL) AIK och Södertälje SK (HA), Tingsryds AIF, IK Pantern, IF Sundsvall och Västerviks IK (Division 1) SHL skulle utökas från 12 till 14 lag, vilket innebar ett nytt kvalsystem uppåt: Hockeyallsvenskans topp-två fick mötas i en matchserie, där det vinnande laget avancerade till SHL och förloraren spelade direktkval till SHL mot lag 1 i Slutspelsserien (som spelades av lag 3–8 i grundserietabellen). Tvåan i Slutspelsserien spelade mot tolvan i SHL och trean i Slutspelsserien mot elvan i SHL. Direktkvalet till SHL spelades i bäst av sju matcher; vinnande lag till SHL, förlorande lag till Hockeyallsvenskan. Detta innebar även att de fyra främsta av sex lag i nedflyttningskvalet tog plats i Hockeyallsvenskan.
2015/2016  52 Leksands IF (SHL), IK Pantern, Tingsryds AIF och IF Sundsvall (Hockeyettan) AIK, Tingsryds AIF, IK Oskarshamn, Leksands IF, BIK Karlskoga, Mora IK, Almtuna IS, Timrå IK, VIK Västerås, IK Pantern, Vita Hästen, IF Björklöven, Asplöven HC, IF Sundsvall AIK (HA) mot Karlskrona HK (SHL), Leksands IF (HA) mot Modo (SHL) Asplöven HC och IF Sundsvall (HA), Södertälje SK, Västerviks IK, IF Troja/Ljungby och Borlänge HF (Hockeyettan) Vinnaren i Hockeyallsvenska finalen spelade direktkval mot lag 14 i SHL, och förloraren till Playoff bäst av tre matcher mot ettan i Slutspelsserien (lag 3–8 i grundserien). Vinnaren från Playoff spelade direktkval mot lag 13 i SHL. (Samtliga direktkval till SHL i bäst av sju matcher.)
2016/2017  52 Modo (SHL), Södertälje SK och Västerviks IK (Hockeyettan) Mora IK, BIK Karlskoga, Västerviks IK, IK Pantern, AIK, Timrå IK, Tingsryds AIF, Almtuna IS, IK Oskarshamn, Vita Hästen, IF Björklöven, Modo, VIK Västerås HK, Södertälje SK Mora IK (HA) mot Leksands IF (SHL), BIK Karlskoga (HA) mot Rögle BK (SHL) VIK Västerås och Södertälje SK (HA), IF Troja-Ljungby, Kristianstads IK, Huddinge IK och Visby/Roma HK (Hockeyettan) Nykomlingen Västervik från Hockeyettan kom att bli säsongens skräll genom att vara ett topplag från seriespelets början till slut[16], och missade Playoff med minsta marginal. Samma kvalsystem som föregående säsong.

Deltagande lag[redigera | redigera wikitext]

Deltagande lag 1983-1999[redigera | redigera wikitext]

Tabell över lag i Allsvenskan/Hockeyallsvenskan under tiden det var en slutspelserie för Division 1. Under åren 1988-1996 deltog även de två sämsta lagen från Elitseriens höstserie i Allsvenskan under våren. Dessa lag är märkta med en asterisk.[4]

Lag '83 '84 '85 '86 '87 '88 '89 '90 '91 '92 '93 '94 '95 '96 '97 '98 '99
AIK                              
Arlanda HC                                
Bodens IK                                  
Brynäs IF                                
Clemensnäs/Rönnskärs IF                                  
Falu IF                                  
Färjestads BK                                
Grums IK                                  
Hammarby IF                                  
Huddinge IK                                  
HV71                                  
IF Björklöven                              
IF Mölndal                                  
IF Sundsvall                                  
IF Troja-Ljungby                                  
IFK Arboga                                  
IFK Kumla IK                                  
IK Tälje                                  
IK Vita Hästen                                  
Leksands IF                              
Linköping HC                                  
Luleå HF                                  
Malmö IF                                  
Modo                                
Mora IK                                  
Nacka HK                                  
Rögle BK                              
Skellefteå AIK                              
Sollefteå HK                                  
Strömsbro/Gävle HF 83                                  
Sundsvall/Timrå HC                                  
Surahammars IF                                  
Södertälje SK                                
Team Boro HC                                  
Team Gävle HF                                  
Team Kiruna IF                                  
Timrå IK                                  
Tingsryds AIF                                  
Uppsala AIS                                  
Väsby IK                                
Västerås IK                                
Västra Frölunda HC                            
Örebro IK                                  

Deltagande lag 1999/2000-[redigera | redigera wikitext]

Tabell över lag i Allsvenskan/Hockeyallsvenskan sedan den blev en egen serie säsongen 1999/2000.[4]

Lag 99
00
00
01
01
02
02
03
03
04
04
05
05
06
06
07
07
08
08
09
09
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
AIK                          
Almtuna IS                                    
Asplöven HC        
BIK Karlskoga                                          
Bodens IK            
Borås HC          
Djurgårdens IF    
Gislaveds SK      
Grums IK  
Halmstad Hammers        
Hammarby IF                  
Huddinge IK                
IF Björklöven                                  
IF Mölndal  
IF Sundsvall                            
IF Troja-Ljungby                          
IF Vallentuna BK      
IFK Arboga                
IFK Kumla IK    
IK Oskarshamn                                        
IK Pantern        
Karlskrona HK          
Kiruna IF      
Kristianstads IK  
Leksands IF                        
Lidingö HC  
Linköping HC  
Malmö Redhawks                  
Mariestad BoIS  
Modo        
Mora IK                            
Mörrums GoIS          
Nybro Vikings IF              
Nyköpings HK                  
Piteå HC            
Rögle BK                          
Skellefteå AIK              
Skövde IK  
Sunne IK  
Södertälje SK                      
Tegs SK    
Tierps HK    
Timrå IK              
Tingsryds AIF                      
Tranås AIF        
Uppsala HC  
Vita Hästen            
Västerviks IK        
Västerås IK                                  
Växjö Lakers                
Wings HC  
Örebro HK              
Örnsköldsviks SK  

TV-sändningar[redigera | redigera wikitext]

Hockeyallsvenskan har i Sverige visats på TV under 2000-talet och inledningsvis via TV4 Plus, Viasat Sport, Sportexpressen samt TV4 Sport, Viasat Hockey, TV8 och TV10. Från 2010/2011 var merparten av sändningarna förlagda till Viasat Hockey, med en del matcher på webb-tv-kanalen S24 och torsdags- och fredagsmatcher till TV10. Säsongen 2012/2013 sändes även de sista omgångarna av Kvalserien till Hockeyallsvenskan på Viasat Hockey.

Onlinestreaming tillhandahölls av Viaplay, Sportbladets webbkanal S24 och Hockeyallsvenskans webbsida.

Den 6 maj 2015 meddelades att Hockeyallsvenskan tecknat avtal med TV-kanalen C More, med sändning av samtliga matcher på C More Hockey fram till säsongen 2018/2019.[17] Avtalet med Cmore omfattar samtliga matcher i grundserien, Slutspelsserien, Playoff, Hockeyallsvenska finalen och Direktkval till SHL. I C More visas samtliga seriematcher och Playoff i TV12. En match per omgång sänds i C More Hockey, och resterande matcher i omgången via webb-streaming.[18] Anledningen till att Hockeyallsvenskan valde C More framför att förlänga med Viasat var att C More kunde samla hela serien till en plattform – något som Viasat ej valde att erbjuda.[19]

Den 21 september 2016 meddelades att Hockeyallsvenskan skrivit ett avtal med C More om sändningsrättigheter för de kommande fem åren, till och med säsongen 2020/2021.[20] Den 2 maj 2019 blev det officiellt att Hockeyallsvenskan och CMore förlängt det gemensamma tv-avtalet. Det nya avtalet sträcker sig över säsongen 2025/2026. Med det nya avtalet fördubblas det ligabidrag som Hockeyallsvenskan delar ut till de 14 allsvenska klubbarna, vilket i det gamla avtalet låg på cirka 2,5–3 miljoner kronor per klubb.[21][22]

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

Lag från Hockeyallsvenskan finns med i datorspelet NHL 18[23] och dess uppföljare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Allmän klubb- och ligastatus, DT 2016-02-12.
 2. ^ Ligabidrag, NA 2016-11-24.
 3. ^ ”SHL:s styrelse kommenterar den så kallade "fallskärmen"”. shl.se. http://www.shl.se/artikel/ku2wainrz-403dd/shl-s-styrelse-kommenterar-den-sa-kallade-fallskarmen. Läst 3 september 2017. 
 4. ^ [a b c d] ”Allsvenskans, SuperAllsvenskans och HockeyAllsvenskans tabeller år för år 1983-2015” (pdf). Svenska Ishockeyförbundet. http://www.swehockey.se/globalassets/svenska-ishockeyforbundet/historik/hockeyallsvenskan/allsvenska-tabeller1983-2015.pdf. Läst 16 juni 2017. 
 5. ^ ”Kvalen ändrar namn till Meca Hockey Race”. expressen.se. http://www.expressen.se/sport/hockey/shl/kvalen-andrar-namn-till-meca-hockey-race/. Läst 17 februari 2015. 
 6. ^ ”Nya beskedet: Får inte byta kvalseriens namn”. expressen.se. http://www.expressen.se/sport/hockey/hockeyallsvenskan/nya-beskedet-far-inte-byta-kvalseriens-namn/. Läst 17 februari 2015. 
 7. ^ ”Kritik mot förbundet: "Det är beklagligt"”. expressen.se. http://www.expressen.se/sport/hockey/hockeyallsvenskan/kritik-mot-forbundet-det-ar-beklagligt/. Läst 17 februari 2015. 
 8. ^ ”Nu lanseras Svenska Spel Trophy!”. hockeyallsvenskan.se. http://www.hockeyallsvenskan.se/artikel/6fgxajdyb-1el1/nu-lanseras-svenska-spel-trophy. Läst 22 februari 2018. 
 9. ^ ”Arboga drar sig ur kvalet”. Svenska Dagbladet. 25 februari 2007. http://www.svd.se/arboga-drar-sig-ur-kvalet. Läst 28 oktober 2015. 
 10. ^ ”Nyköping – Nyköpings hockey flyttas ner”. SVT Sport. 11 juni 2008. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ost/nykoping-nykopings-hockey-flyttas-ner. Läst 28 oktober 2015. 
 11. ^ st.nu (2010-06-08) Sundsvall får chansen Läst 20 juli 2010
 12. ^ ”Mora vann derbyt inför rekordpubliken”. Expressen. 26 februari 2011. https://www.expressen.se/sport/hockey/hockeyallsvenskan/mora-vann-derbyt-infor-rekordpubliken/. Läst 11 oktober 2011. 
 13. ^ ”Nya hjälmen som ska stoppa skadorna”. Expressen. 15 december 2011. https://www.expressen.se/sport/nya-hjalmen-som-ska-stoppa-skadorna/. Läst 16 december 2011. 
 14. ^ VK: "Borås flyttas ned till Division 1".
 15. ^ ”Björklöven-Malmö inställd”. SVT. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/loven-staller-in-malmomatchen. Läst 6 december 2013. 
 16. ^ "Kan offra SHL-platsen – om Västervik kvalar dit", Aftonbladet 2017-03-17.
 17. ^ ”C More sänder HockeyAllsvenskan”. Hockeyallsvenskan. Arkiverad från originalet den 18 maj 2015. https://web.archive.org/web/20150518074433/http://www.hockeyallsvenskan.se/nyheter/u39dLa9LDN/. Läst 6 maj 2015. 
 18. ^ ”C More förvärvar exklusiv sändningsrätt till HockeyAllsvenskan i nytt fyraårsavtal”. press.cmore.se. Arkiverad från originalet den 18 maj 2015. https://web.archive.org/web/20150518081304/http://press.cmore.se/pressrelease/show/67244. Läst 6 maj 2015. 
 19. ^ ”Missnöje med Viasat - drar nu till C More”. expressen.se. http://www.expressen.se/sport/hockey/hockeyallsvenskan/missnoje-med-viasat---drar-nu-till-c-more/. Läst 6 maj 2015. 
 20. ^ ”HockeyAllsvenskan och C More säkrar nytt rekordavtal”. Hockeyallsvenskan. 21 september 2016. https://www.hockeyallsvenskan.se/artikel/jkyeaitcu-1el1/. Läst 22 september 2016. 
 21. ^ ”Hockeyallsvenskan förlänger med CMore”. aftonbladet.se. https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/6j4b70/hockeyallsvenskan-forlanger-med-cmore. Läst 3 maj 2019. 
 22. ^ ”HockeyAllsvenskan och C More förlänger avtal”. hockeyallsvenskan.se. https://www.hockeyallsvenskan.se/artikel/szpeajv6c-1el1/hockeyallsvenskan-och-c-more-forlanger-avtal. Läst 3 maj 2019. 
 23. ^ ”Hockeyallsvenskan blir tv-spel – nyhet i NHL 18”. Sportbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/55PJm/hockeyallsvenskan-blir-tv-spel--nyhet-i-nhl-18. Läst 18 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]