Alma Cogan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alma Cogan
BRITISH TV STAR ALMA COGAN WEARING AN ISRAEL DRESS AT THE MASKIT SHOP IN TEL AVIV.jpg
Alma Cogan (1963).
FödelsenamnAlma Angela Cohen Cogan
Född19 maj 1932
Död26 oktober 1966 (34 år)
BakgrundWhitechapel, England, Storbritannien Storbritannien
GenreTraditionell pop
RollSångerska
År som aktiv1952-1966
SkivbolagHMV
EMI Columbia
WebbplatsInternationell fanclub

Alma Cogan (egentligen Alma Angela Cohen), född 19 maj 1932 i Whitechapel, död 26 oktober 1966[1] av blodcancer, var en brittisk sångerska.

Hon började som vokalist i en orkester redan som femtonåring och uppträdde sedan i olika varietéer innan hon kom till London, där hon var med i kören i musikalen High Button Shoes. 1952 blev hon känd som vokalist och tillhörde Englands största skivartister 1955 - 1960.

Till hennes största internationella framgångar hörde låtar som Tell Him (1963), Tennessee Waltz (1964) och The Birds And The Bees (1965). I sitt hemland England var hon dock som mest populär i slutet av 1950-talet och i början av 60-talet. Ovan nämnda titlar blev aldrig några framgångar i Storbritannien, men desto större framgångar i Sverige och Danmark. I England är hon känd för låtar som "Willie Can", "Why Do Fools Fall in Love", Sugartim, "Just Couldn't Resist Her With Her Pocket Transistor" och låten "Dreamboat" som blev listetta 1955. Trots uteblivna listframgångar som skivartist i England under 1960-talet var hon fortfarande en populär scenartist i sitt hemland, med både egna framträdanden och som musikalartist i musikalen "Oliver".

Alma Cogan hade också en repertoar som balladsångerska och var en populär scenartist. Det har givits ut flera cd-boxar med hennes repertoar. Alma Cogans balladrepertoar spelas ofta i radio på BBC:s kanal 2, främst i programmet "David Jacobs Collection."

Trots svår sjukdom uppträdde hon in i det sista. Under en turné i Sverige 1966 svimmade hon och avbröt en PR-turné för skivan "Hello Baby" som spelats in exklusivt för Sverige. Hon fördes hem och hamnade på sjukhus i London. Då hade hon varit sjuk under en längre tid. Hon avled på London Hospital endast 34 år gammal.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dead Rock Stars Club @ efortress.com Arkiverad 28 september 2007 hämtat från the Wayback Machine.