Alonnisos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alonnissos
(Αλόννησος)
Ö
Alonissos1.JPG
Land Grekland Grekland
Periferi Thessalien
Prefektur Magnesia
Arkipelag Sporaderna
Läge Egeiska havet
 - koordinater 39°11′N 23°54′Ö / 39.183°N 23.900°Ö / 39.183; 23.900
Huvudstad Patitri
Area 65 km²
Folkmängd 2 700 (2001)
GeoNames 265262
265263
GR Alanissos.PNG

Alonnisos, Alonisos eller Alonissos (grekiska: Αλόννησος) är en grekisk ö i västra Egeiska havet, öster om det grekiska fastlandet, nordost om Euboia och nordväst om ön Skyros. Den tillhör ögruppen Sporaderna och är den tredje största ön i gruppen efter Skiathos och Skopelos.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under antiken kallades ön Ikos Evonymos. Från medeltiden fram till 1800-talet kallades huvudorten Chiliodromia, som betyder "tusen rutter". Andra namn var Liadromia och Heliodromia.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Alonnisos är som bredast 4,5 km från nordväst till sydost, och som längst 20 km från sydväst till nordost. Den består mestadels av kalksten.

Den ligger tre kilometer öster om Skopelos. Alonnisos är också namnet på en by på ön, och på kommunen, som även innefattar flera andra öar; Adelfoi, Gioura, Kyra Panagia (Pelagos), Peristera, Piperi, Psathoura och Skantzoura.

Byn Alonissos ligger på öns sydsida, och kallas även Chora. Öns huvudstad och hamn heter Patitri och ligger i sydost. Därifrån går färjetrafik till Volos, Agios Konstantinos och Thessaloniki på fastlandet samt till öarna Skiathos, Skopelos och Skyros.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]