Alopecia areata

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alopecia areata
latin: alopecia areata
Alopecia areata.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 L63
ICD-9 704.01
OMIM 104000
DiseasesDB 430
MedlinePlus 001450
eMedicine derm/14 
MeSH svensk engelsk

Alopecia areata, eller fläckvis håravfall, är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem låter alla hårsäckar gå in i vilostadiet varvid håret faller av. Man brukar räkna med tre stadier av håravfall:

  • Alopecia areata - Fläckvis håravfall
  • Alopecia totalis - Avsaknad av huvudhår
  • Alopecia universalis - Total avsaknad av kroppsbehåring

Sjukdomen går ofta i skov med omväxlande håravfall och perioder med hårtillväxt. Generellt gäller att ju mer hår personen tappar desto större är sannolikheten att det aldrig växer tillbaka. Hos vissa patienter drabbas även naglarna av sjukdomen vilket gör dessa sköra. Sjukdomen är inte fysiskt skadlig men kan vara mycket psykiskt påfrestande för den drabbade. Många personer med Alopeci väljer att använda peruk.

Alopeci kan behandlas med varierande effektivitet. Inflammationsdämpande steroider kan appliceras topikalt (på huden), eller injiceras. Detta dämpar immunreaktionen som angriper hårsäckarna och låter dessa återhämta sig. En annan behandlingsform är att avsiktligt framkalla en kontaktallergi. Detta stimulerar hårsäckarna till producera hår, men mekanismen är inte helt klarlagd.

Den associeras ibland med några andra autoimmuna sjukdomar som vitiligo (vita fläckar i huden) och hypotyreos (underproduktion av tyroxin i sköldkörteln).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]