Alpstein

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alpstein
Bergskedja
Alpstein från söder: Neuenalpspitz, Gmeinenwis, Lütispitz, Stöllen, Stoss, Säntis, Wildhauser Schafberg och Zehenspitz.
Alpstein från söder: Neuenalpspitz, Gmeinenwis, Lütispitz, Stöllen, Stoss, Säntis, Wildhauser Schafberg och Zehenspitz.
Land  Schweiz
Region Appenzell Innerrhoden,

Appenzell Ausserrhoden, Sankt Gallen

Bergskedja Appenzelleralperna
Högsta punkt Säntis (2 502 m)
GeoNames 2661784
Alpstein sett från Hoher Kasten.

Alpstein är en undergrupp till Appenzelleralperna i nordöstra Schweiz. Alpsteinmassivet är beläget i kantonerna Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden och Sankt Gallen.

Trost att massivet är ganska lågt jämfört med andra alpina toppar – det högsta berget är Säntis med 2 502 meter över havet – är Alpstein på grund av sitt nordliga läge en kort sträcka från Bodensjön (knappt 30 km fågelvägen) jämförelsevis högt i förhållande till sina omgivningar. Gruppen inbegriper även Altenalp Türm som är den nordligaste toppen över 2 000 meter i Schweiz.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Geologiskt sett skiljer sig Alpstein från de övervägande granitiska centrala Alperna. Alpstein består huvudsakligen av kalkstensmassiv, och utgör en slags västlig fortsättning på de östra bergsområden som löper mellan Tyskland och Österrike.

På grund av erosioner är kalkstenen fylld med sprickor, grottor och slukhål. Detta leder till ökad vattenavrinning som i sin tur leder till vattenbrist, vilket på många håll kompenseras genom uppsamling av regnvatten.

I området ligger tre små bergssjöar: Seealpsee, Sämtisersee och Fälensee. Två av de tre sjöarna har inget ytligt frånlopp: Vattnet från Fälensee och Sämtisersee rinner genom den sydöstliga bergskammen ut i Rhenfloden.

Bergen är relativt branta och dalarna djupa. Alpstein är ett utmärkt, ibland utmanande vandringsområde. Om vintern, särskilt mellan februari och april, kan erfarna skid- och snowboardåkare åka från Säntismassivet ner till Wasserauen eller Brülisau i Appenzell, eller till Unterwasser och Wildhaus i Toggenburg.

Toppar[redigera | redigera wikitext]

Den högsta toppen är Säntis, som kan nås med linbana från Schwägalp. Den näst högsta toppen är Altmann, och den tredje högsta är Wildhauser Schafberg. Andra framstående platser är Staubernkanzel, Hoher Kasten och Ebenalp, som alla är tillgängliga via linbana.

Kronberg och Hundwiler Höhi hör inte längre till Alpstein, utan räknas numera till Appenzeller Vorland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia