Altiplano

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Altiplano (olika betydelser).
Puno i Peru är en av Altiplanos största städer
Altiplano i Chile

Altiplano (spanska för högplatå), där Anderna är som bredast, är det största högplatåområdet i världen utanför Tibet. Det är ett torrt inlandsområde som ligger i de centrala Anderna med delar i Chile, Argentina, Bolivia, och Peru. Platån ligger i genomsnitt 3 300 meter över havet. Altiplano domineras i väster av stora bergstoppar med aktiva vulkaner. Atacamaöknen, det torraste området i världen, ligger väst om Altiplano i nordost ligger Amazonas regnskog och i öst Chaco. La Paz i Bolivia är Altiplanos största stad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I slutet av Pleistocenepoken täcktes hela Altiplano av en väldig sjö, Ballivián, av vilken återstår Titicacasjön, på gränsen mellan Peru och Bolivia, samt Poopósjön, en saltvattensjö som sträcker sig söder om Oruro. Salar de Uyuni, lokalt känd som "Salar de Tunupa", liksom Salar de Coipasa är två stora torra saltområden som bildades efter att Altiplanos förhistoriska sjöar torkade ut.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Begreppet Altiplano används ibland för att beskriva områdets altitud och den typ av klimat som råder, det vill säga kallare tierra fria men inte lika kallt som tierra helada. Den senare anses börja vid omkring 4 500 meter över havet.

Klimatet är halvtorrt till torrt med årliga medeltemperaturer som ligger mellan 3 grader Celsius nära det västliga bergsområdet, och 12 grader nära Titicacasjön. Dagstemperaturen varierar mellan 12 och 24 grader som högst och mellan -20 och 10 grader som lägst. De kallaste temperaturerna finns i den sydvästra delen under juni och juli då det är vinter på södra halvklotet. Den årliga nederbörden ligger på mindre än 200 millimeter i sydväst och 800 millimeter vid Titicacasjön. Regnperioden inträffar mellan december och mars, medan resten av året ofta är torrt, kallt, blåsigt och soligt. Snö faller mellan april och september, men inte oftare än 1 till 5 gånger per år.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]