Amable-Gabrielle de Villars

Från Wikipedia
Amable-Gabrielle de Villars
Född18 februari 1706[1][2]
Död1771 ​eller ​1742[1][2]
SysselsättningDame d'atour, hovdam
MakeHonoré-Armand de Villars
(g. 1721–)[3]
PartnerJean Philippe d'Orléans
BarnAmable Angélique de Villars (f. 1723)[4]
FöräldrarAdrien Maurice de Noailles[4]
Françoise Charlotte d'Aubigné[4]
Redigera Wikidata

Amable-Gabrielle de Villars, född 1706, död 1771, var en fransk hovfunktionär. Hon var dame d'atours till Frankrikes drottning Marie Leszczyńska från 1742 till 1768, och för Marie Antoinette 1770–1771.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till Adrien Maurice de Noailles, och Françoise Charlotte d'Aubigné, och gifte sig 1721 med Honoré Armand de Villars, hertig av Villars (1702-1770) och guvernör i Provence. Hennes make var homosexuell och makarna levde skilda liv och hade inga barn, men hon hade ett förhållande med Jean Philippe d'Orléans (1702-1748), utomäktenskaplig son till Filip II av Orléans och Marie Louise Madeleine Victoire Bel de La Boissière Argenton, och en dotter, Amable Angelique (1723-1771), med honom.

Hon utsågs 1727 till en av drottningens hovdamer, dame du palais efter sin svärmor. De flesta av den nya drottningens hovdamer hade utsetts mot kardinal Fleurys önskan bland de kvinnor som väntades vara lojala mot premiärministern hertig de Bourbon och hans mätress madame de Prie och ansågs utgöra exempel på regentperiodens sedeslöshet, och Villars, jämsides med Madame de Nesle, hertiginnorna de Tallard, Bethune, Épernon och damerna Gontaut, d'Egmont, de Rupelmonde, Matignon, Chalais, och de Merode, utpekas som de som åsyftades.[5]

de Villars blev omtyckt av drottningen, som år 1742 genom en intrig lyckades få kardinal Fleury att förmå kungen att utse Villars till dame d'atours efter Françoise de Mazarin för att undvika att kungens nya mätress Marie Anne de Mailly-Nesle utsågs till denna post, men lyckades inte förhindra att denna istället fyllde Villars före detta plats som dame du palais. Denna intrig var en del av ett ganska betydande pussel med hovdamstjänster som ägde rum i samband med kungens nya mätress' inträde i hovet.

Liksom andra medlemmar av Maries hov behöll hon sin tjänst efter dennas död 1768 och överfördes 1770 till Marie Antoinettes. Hon var dock så gammal då att hon vanskötte sin uppgift och lät utgifterna för den kungliga garderoben skena iväg för att hon inte orkade hålla efter bokföringen, vilket utnyttjades av andra. Hon efterträddes av Adélaïde Diane de Cossé.

Verket Le roman de la "Sainte Duchesse" : lettres inédites de la duchesse de Villars au comte d'Argenson (1738-1741) utgavs 1923.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Darryl Roger Lundy, The Peerage, Amable Gabrielle de Noailles.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Leo van de Pas, Genealogics, 2003, Amable Gabrielle de Noailles, läs online och läs online.[källa från Wikidata]
  3. ^ läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  4. ^ [a b c] Darryl Roger Lundy, The Peerage.[källa från Wikidata]
  5. ^ Edmond et Jules de Goncourt: La duchesse de Châteauroux et ses soeurs, Paris, 1906

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]



Företrädare:
Françoise de Mazarin
Dame d'atours till Frankrikes drottning
Efterträdare:
Adélaïde Diane de Cossé