Amalia av Oldenburg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Amalia av Oldenburg
Amalia av Oldenburg
Personfakta
Född 21 december 1818
Oldenburg, Storhertigdömet Oldenburg
Död 20 maj 1875
Bamberg, Kungariket Bayern
Begravd Theatinerkirche, München
Frälse/adelsätt Holstein-Gottorp
Far Paul Fredrik August av Oldenburg
Mor Hermine av Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym
Familj
Gift 22 december 1836
Oldenburg
Make/maka Otto I av Grekland

Amalia av Oldenburg född 21 december 1818, död 20 maj 1875, drottning av Grekland 1836-1862. Gift med den nyutnämnde kung Otto I av Grekland 1836. Hon var den första drottningen av det enade Grekland.

Dotter till Paul Fredrik August av Oldenburg, storhertig av Oldenburg och Hermine av Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym.

Som den första drottningen i Grekland hade hon stort inflytande på hur sällskapslivet utformade sig i det nyligen självständiga Grekland. Amalia blev initialt mycket populär och förde med sig en känsla av det moderna Europa till ett Grekland som länge varit isolerat under den osmanska ockupationen. Hon designade en hovdräkt som var en blandning av det europeiska modet och den grekiska klädedräkten. Det blev en folkdräkt som kallades Amaliaklänning och populär för icke-muslimska stadskvinnor över hela Balkan. Hon utövade välgörenhet och grundade parker i Aten.

Med tiden förlorade hon sin popularitet eftersom hon förblev protestant, inte fick några barn och började bli politiskt aktiv. Hon utsattes för ett attentat 1861, men lät benåda attentatsmannen. 1862 blev paret avsatta och lämnade Grekland hastigt med ett brittiskt skepp. De levde resten av livet i makens hemland Bayern.

Staden Amalias och byn Amaliapolis fick sina namn efter henne.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Amalia of Oldenburg, 9 juni 2009.
Företrädare:
Första ämbetsinnehavaren
Drottning av Grekland (ej regent)
1836-1862
Efterträdare:
Olga Konstantinovna av Ryssland