Amancio Ortega

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Amancio Ortega, född 28 mars 1936 i León i Spanien, är en spansk textilentreprenör och var i oktober 2015 en kort stund världens rikaste enligt Forbes[1].

Amancio Ortega är grundare av Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara. Han föddes i en familj i små ekonomiska omständigheter. Hans far var järnvägsarbetare och hans mor husa. Amancio Ortega började arbeta som springpojke i en skjortaffär i La Coruña som fjortonåring. 1963 startade han ett företag som sålde badrockar. 1975 öppnade han tillsammans med den dåvarande hustrun Rosalía Mera den butik i La Coruña, som blev grunden för klädkedjan Zara.

Amancio Ortega bor i La Coruña, där Inditex har sitt huvudkontor. Han är gift med Flora Pérez Marcote och har tre barn, däribland den yngsta dottern Marta Ortega Pérez som utpekas som arvtagare till faderns klädkoncern.

Forbes bedömde honom som Spaniens rikaste person 2012 och i oktober 2015 bedömde Forbes Amancio Ortega som världens rikaste man då han var god för 79,8 miljarder dollar (665 miljarder kronor). Detta var första gången som Bill Gates petades ner på Forbes lista över världens rikaste personer. Plötsligt klättrade Inditex aktie på börsen och Ortega rikast i världen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Bibiografi[redigera | redigera wikitext]

  • Xabier Blanco och Jesús Salgado: Amancio Ortega, de cero a Zara: El primer libro de investigación sobre el imperio Inditex, Esfera de los Libros, 2004, ISBN 978-84-9734-167-7

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bill Gates petades i miljardärstoppen”. SvD.se. http://www.svd.se/bill-gates-petades-i-miljardarstoppen. Läst 24 oktober 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]