Amancio Ortega

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amancio Ortega
Född 28 mars 1936
Léon, Spanien
Nationalitet Spansk
Känd för Medgrundare av Inditex

Amancio Ortega Gaona, född 28 mars 1936 i León i Spanien, är en spansk textilentreprenör och en av de rikaste i världen.[1].

Amancio Ortega är grundare av Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara. Han föddes i en familj i små ekonomiska omständigheter. Hans far var järnvägsarbetare och hans mor husa. Amancio Ortega började arbeta som springpojke i en skjortaffär i A Coruña som fjortonåring. År 1963 startade han och den dåvarande hustrun Rosalía Mera en syateljé, som sydde mönstrade städrockar, och 1975 öppnade paret sin första klädesbutik i A Coruña, vilken blev grunden för klädkedjan Zara.

Amancio Ortega bor i A Coruña, där Inditex har sitt huvudkontor. Han var gift med Rosalía Mera 1966–86[2] är gift i andra äktenskapet med Flora Pérez Marcote. Han har tre barn, däribland med Rosalia Mera äldsta dottern Sandra Ortega samt med Flora Pérez den yngsta dottern Marta Ortega Pérez, som utpekas som arvtagare till klädkoncernen.

I oktober 2015 bedömde Forbes Amancio Ortega som världens rikaste person, med en förmögenhet på 79,8 miljarder dollar (665 miljarder kronor). Han har i begränsad omfattning ägnat sig år välgörenhet i Fundación Amancio Ortega.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Svenska Dagbladet Näringsliv sidan 20 den 19 november 2012

Bibiografi[redigera | redigera wikitext]

  • Xabier Blanco och Jesús Salgado: Amancio Ortega, de cero a Zara: El primer libro de investigación sobre el imperio Inditex, Esfera de los Libros, 2004, ISBN 978-84-9734-167-7

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bill Gates petades i miljardärstoppen”. SvD.se. http://www.svd.se/bill-gates-petades-i-miljardarstoppen. Läst 24 oktober 2015. 
  2. ^ www.celebfamily.com

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]