Amazonklippfågel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amazonklippfågel
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Guianan Cock-of-the-rock (Rupicola rupicola).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Kotingor
Cotingidae
Släkte Klippfåglar
Rupicola
Art Amazonklippfågel
R. rupicola
Vetenskapligt namn
§ Rupicola rupicola
Auktor Linné, 1766
Hitta fler artiklar om fåglar med

Amazonklippfågel (Rupicola rupicola), även kallad guldklippfågel, är en art i fågelordningen tättingar från Sydamerika som tillhör familjen kotingor. Den är en av endast två arter i släktet klippfåglar, där den andra arten är peruklippfågeln.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Amazonklippfågeln har en längd på cirka 30 centimeter och en robust, något rundad kropp med kraftiga ben. Den klart orangefärgade hanen har en mycket karakteristisk halvmåneformad kam prydd med en svart rand på huvudet. Kammen sträcker sig fram över näbben och uppvisas under parningsspelet för att attrahera honor. Även stjärten är svart, utom den yttersta delen som är orange, och vingarna är bandade i svart och vitt. Honan är mer oansenligt brungråaktigt färgad och har en mindre kam som inte är lika uppseendeväckande som hanens.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Amazonklippfågeln förekommer i Franska Guyana, Surinam, Guyana, södra Venezuela, östra Colombia och i Amazonområdet i norra Brasilien. Dess föredragna habitat är skogsområden med inslag av mer klippig terräng.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Amazonklippfågeln livnär sig främst på frukt. Under parningstiden kan grupper på 40 eller fler fåglar samlas på en gemensam spelplats där hanarna visar upp sin kam och konkurrerar om att attrahera honorna. Efter parningen bygger honan ett bo av lera och växtdelar som hon fäster vid en klippa genom att använda sin saliv. I boet läggs sedan ett eller två ägg. Hanen tar inte del i bobyggandet eller i ruvningen av äggen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 9 september 2009.
  1. ^ BirdLife International 2012 Rupicola rupicola Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]