Ambrym

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
På denna satellitbild syns en rökplym från Ambrym (vid den röda punkten) 4 oktober 2004.

Ambrym är en ö i Vanuatu som är välkänd för den stora vulkaniska aktiviteten som innefattar bildandet av lavasjöar. Vulkanerna på Ambrym har stora utbrott flera gånger per århundrade.

Öns landyta är 678 kvadratkilometer vilket gör den till Vanuatus femte största ö. Den har 10 000 invånare som huvudsakligen livnär sig på kokosnötsplantager. Tillsammans med grannön Malakula och några mindre öar utgör Ambrym provinsen Malampa. Den största orten är byn Eas.

Berg och vulkaner[redigera | redigera wikitext]

Det finns två aktiva vulkaner på Ambrym[1], Benbow och Marum. Öns inre domineras av en mycket stor, 1900 år gammal caldera som är ungefär 100 kvadratkilometer stor. I calderan finns flera kratrar och för övrigt är den täckt av aska som är ofruktbar på grund av surt regn.

Öns högsta höjd över havet är 1 334 meter.

Näraliggande småöar i söder[redigera | redigera wikitext]

Söder om Ambrym ligger de små öarna Paama, med byarna Liro och Loulep, och Lopevi med de numera övergivna byarna Holen och Halos.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Liksom många andra öar i Vanuatu har Ambrym sina egna austronesiska språk. I norr talas nordambrym, i sydöst sydambrym, i söder dakaka, i väster lonwolwol och i sydöst port-vato. Varje språk talas av mellan några hundra till några få tusen personer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Smithsonian Global Volcanism Program
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Ambrym, 23 juli 2008.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]