Amerikansk ibisstork

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Amerikansk ibisstork
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Mycteria americana foraging.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningStorkfåglar
Ciconiiformes
FamiljStorkar
Ciconiidae
SläkteIbisstorkar
Mycteria
ArtAmerikansk ibisstork
M. americana
Vetenskapligt namn
§ Mycteria americana
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om fåglar med

Amerikansk ibisstork[2] (Mycteria americana) är en av tre amerikanska arter storkfåglar och den enda förekommande i Nordamerika.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Småfisk är vanlig som föda
Stjärten och flygfjädrarna är svarta.

Den amerikanska ibisstorken är 85–115 centimeter lång med ett vingspann på 150–175 centimeter. Den väger i regel 2050-2640 g. Huvudet och halsen saknar fjädrar och är gråsvarta. Näbben är lång, böjd och mörk. Fjäderdräkten är vit med svarta vingpennor och svart stjärt. Juvenila fåglar har gulaktig näbb och gråa fjädrar på huvud och hals. Amerikansk ibisstork uppträder ofta på hög höjd i flock.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Amerikansk ibisstork återfinns från Argentina i söder genom stora delar av Sydamerika till Centralamerika och Västindien, och norrut till södra USA. Den behandlas som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i några underarter.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Biotop[redigera | redigera wikitext]

Amerikansk ibisstork återfinns oftast vid grunt sötvatten såsom dammar, sumpmark, mangroveträsk och översvämmade odlingar.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Häckningen sker i träd i kolonier. Boet byggs av honan av material som hanen hämtar. Äggen är vita, tre till fem till antalet och ruvas i en månad. Under häckningssäsongen kräver en storkfamilj 200 kilogram fisk och andra bytesdjur. Om födotillgången tryter, överges ungarna.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Födan består av fisk, små reptiler, amfibier och kräftdjur. Jakten sker i grunt vatten genom att röra upp bottenslam med fötterna och svepande rörelser föra näbben halvöppen i vattnet, i jakt efter byte och sedan stänga den på 1/40 sekund vid kontakt med byte. Den kan också hitta byten med hjälp av synen. Det är effektivast för den att födosöka om vattenståndet är 15–25 centimeter högt, eftersom födan då koncentreras till en mindre volym.

Status[redigera | redigera wikitext]

Känsligheten för förändrade vattennivåerna är ett hot mot arten, men eftersom utbredningsområdet är förhållandevis stort och populationen inte är särskilt liten så kategoriseras arten idag som livskraftig av IUCN, även om arten minskar i antal.[1] Världspopulationen uppskattas till 450.000 vuxna individer.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Mycteria americana Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
  4. ^ Partners in Flight (2017). Avian Conservation Assessment Database. 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]