Ametist Azordegan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ametist Azordegan
Ametist Azordegan.
Född Ametist Azordegan
1 juli 1980 (37 år)
Teheran, Iran Iran
Nationalitet Sverige Svensk
Yrke/uppdrag Journalist
Radiopratare
Känd för Programledare/producent för radioprogrammet En kärleksattack på svensk hiphop i SR Metropol

Ametist Azordegan, född 1 juli 1980 i Teheran, är en svensk journalist och radiopratare. Hon har gått journalistutbildning i Stockholm och har sedan inriktat sig på musikjournalistik.[1] Hon var programledare på Sveriges Radio för musikprogrammet En kärleksattack på svensk hiphop (2007-2014) som sändes i P3 och SR Metropol[1], Sedan 2013 är hon även recensent i Kulturnytt i P1/P2/P4. Hon sitter i juryn för Grammis samt i juryn för Swedish Music Hall Of Fame.

Ametist har arbetat på SVT sedan 1999 med bland andra musikprogrammen Kvällstoppen och Pop i Fokus med Per Sinding-Larsen och Fredrik Lindström. Hon har tidigare varit musikrecensent och musikjournalist i tidningen City och GAFFA, återkommande recensent/skribent i Metro och Sonic samt musikkrönikör i Göteborgs Posten.

Ametist Azordegan blev tillsammans med skådespelaren Mikael Tornving avstängd från sitt arbete på Sveriges Radio under en period inför valet 2010 efter att ha brutit mot Sveriges radios policy genom att redovisa sina politiska ståndpunkter, vilket hon gjorde genom att ha medverkat i en kampanjfilm mot främlingsfientliga partier.[2]

Sedan 2014 skriver hon på en historiebok om den svenska hiphopmusiken. Boken är kontrakterad av förlaget Natur & Kultur och beräknas komma ut 2017.

Priser[redigera | redigera wikitext]

På Kingsizegalan 2015 fick hon priset Årets Original, ett pris som uppmärksammar personer eller nätverk som gjort noterbara prestationer kopplat till den svenska hiphopscenen. Motivering: "Ametist Azordegan – efter flera års passionerat arbete för svensk hiphop kulminerade 2014 med den 15e och sista säsongen av “En kärleksattack på svensk hiphop” på Sveriges Radio."

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3607&grupp=9164
  2. ^ De stängs av Arkiverad 22 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., Resumé 2010-09-15

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]