Amorina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Amorina heter huvudpersonen i Carl Jonas Love Almqvists läsdrama/roman Amorina: den förryckta frökens levnadslopp och sällsynta bedrifter från 1822, som är författarens genombrottsverk.

Berättelsen[redigera | redigera wikitext]

Det är först som predikant och ”vansinnig” undergörerska romanens tragiska hjältinna får namnet Amorina. Egentligen heter hon Henrike, som älskas av de två tvillingbröderna Wilhelm och Rudman, och visar sig senare vara deras syster.

Denna mångfacetterade historia med storartad blandning av detaljrik realism och shakespearskt fantasteri slutar med att Amorina och Rudman drunknar vid Djurgården.

Första utgåvan 1822 drogs in av författaren och makulerades. Efter omfattande bearbetning, bland annat med tillägget av Utgivarens företal, gavs boken ut igen 1839 i ny version och med namnet Amorina eller Historien om de Fyra.

Teman: Bröder, incest, kärlek, mördare, syskon, tvillingar, vansinne.

Amorina som drama[redigera | redigera wikitext]

Liksom Drottningens juvelsmycke består Amorina av omväxlande berättande partier och dramatiska partier. Almqvist betecknade själv verket som en "poetisk fuga", vilket han i essän Om enheten av epism och dramatism. En aning om den poetiska fugan förklarade som en syntes av epik och dramatik. Modern scenteknik och scenestetik har gjort det möjligt att iscensätta denna typ av drama. Först ut var Alf Sjöbergs och Claes Hooglands bearbetning som hade premiär på Kungliga Dramatiska Teatern 1951.

Lars Runsten har skrivit en opera med samma namn baserad på romanen. Den hade premiär på Kungliga Teaterns Rotundascen i februari 1993.

Teateruppsättningar[redigera | redigera wikitext]

Andra Amorina-verk[redigera | redigera wikitext]

Amorina är även namnet på en roman av Bengt Anderberg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]