Amphibia (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Amphibia (TV-serie)
Produktion
ProduktionsbolagDisney Television Animation[1]
Sändning
OriginalkanalDisney Channel
Officiell webbplats
IMDb

Amphibia är en amerikansk animerad actionäventyrs-TV-serie som hade premiär den 17 juni 2019 på Disney Channel och Disney XD.


Premiss[redigera | redigera wikitext]

Serien kröner äventyren till en oberoende och orädd 13-årig thailändsk-amerikansk tjej som heter Anne Boonchuy (Brenda Song, svensk röst: Amanda Jennefors). Efter att Anne är peer pressad att stjäla en mystisk musiklåda på sin 13-årsdag, transporterar den magiskt henne och hennes två bästa vänner Sara Waybright (Anna Akana, svensk röst: Mikaela Tidermark Nelson) och Molly Wu (Haley Tju, svensk röst: Laura Jonstoij Berg) till en värld av Amfibia, en vild marshland tropisk ö full av antropomorfa amfibier och hotande varelser, där de separeras (Anne transporteras till en liten sumpig skog, Sara till Toad Tower och Molly till Newtopia). Anne, efter en månad av att leva i en grotta är tagen av Plantars, en familj av grodor som består av hetsiga unga Skott (Justin Felbinger, svensk röst: Erik Wendt); oförutsägbara och äventyrliga baby pollywog Polly (Amanda Leighton, svensk röst: Josefin Götestam); och överbeskyddande och traditionella farfar Hop Pop (Bill Farmer, svensk röst: Anders Öjebo) som bor på en gård i staden Wartwood. När hon band med sin nyfunna familj, lär Anne gradvis vad det innebär att vara en hjälte och utveckla en sann vänskap, försöker hela tiden hitta sina vänner och återvända hem. Saken är komplicerad när Sara allierade med Kapten Grim (Troy Baker, svensk röst: Andreas Nilsson), ledare för de krigande paddorna av Toad Tower, som försöker styra sitt hem i Frog Valley.

I säsong två går Anne och Plantarerna på en vägresa till Amfibiehuvudstaden, Newtopia, för att lära sig hemligheterna i Katastroflådan och hitta ett sätt att få Anne hem. Där återförenas Anne med Molly, som erbjuder sig att hjälpa till att återställa boxens makt genom en serie gamla prövningar, omedvetna om att Amfibias härskare, Kung Andrias (Keith David, svensk röst: Adam Fietz) i hemlighet har sina egna planer för dem. Samtidigt planerar Sara och Grim att invadera Newtopia och störta monarken, så att paddorna kan styra över hela Amfibia.

Under säsong tre transporteras Anne och Plantarerna till Annes hem i förorterna i East Los Angeles. Anne måste nu hjälpa grodfamiljen anpassa sig till den mänskliga världen och hålla sina identiteter en hemlighet, samtidigt söka efter ett sätt att återvända till Amfibia och stoppa Andrias invasion. I Amfibia leder Sara och Grim folket i Wartwood i ett uppror mot Andrias. Andrias börjar dock skicka styrkor till jorden för att eliminera Anne, samtidigt som Molly hålls i ett tillstånd av suspenderad animering inuti en stasiskapsel för framtida planer.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: portugisiskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]