Amröjskolan

Amröjskolan
(AmröjS)
Vapen för SWEDEC tolkat efter dess blasonering.
Information
Officiellt namnAmröjskolan
Datum1988–
LandSverige
FörsvarsgrenArmén
TypFörsvarsmaktsgemensamt
RollFack- och funktionsskola
Del avTotalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum [a]
StorlekSkola
HögkvarterEksjö garnison
FörläggningsortEksjö
FärgerSvart     
Tjänstetecken
Sveriges örlogsflagga
Truppslagstecken m/1960

Amröjskolan (AmröjS) är ett försvarsmaktsgemensamt skolförband inom Försvarsmakten som verkat i olika former åren sedan 1988. Förbandsledningen är förlagd i Eksjö garnison i Eksjö.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Amröjskolan bildades 1988 under namnet Arméns ammunitionsröjningsskola och ingick som en del i Göta ingenjörregemente (Ing 2). Inför försvarsutredning 1988 föreslog försvarskommittén att truppslagsinspektörerna med truppslagsavdelningar vid Arméstaben skulle sammanslås med arméns strids- och skjutskolor samt övriga truppslagsskolor, vilka bildade så kallade truppslagscentrum. Denna omstrukturering resulterade i att arméns skolor avvecklades som självständiga enheter och att och de nyuppsatta truppslagscentren från den 1 juli 1991 övertog ansvaret över utbildningen vid skolorna.[1]

Arméns fältarbetscentrum (FarbC) bildades den 1 juli 1991 av Arméstabens ingenjöravdelning (Ast/Ing) samt Arméns fältarbetsskola. Den 1 juli 1992 kom även Arméns ammunitionsröjningsskola (AmröjS) och ingenjörsdelen ur Artilleri- och ingenjörofficershögskolan (AIHS) att tillföras till Arméns fältarbetscentrum (FarbC).

Genom försvarsbeslutet 1996 kom arméns samtliga truppslagscentra att avvecklas i och med den 31 december 1997. Detta ledde till att Arméns fältarbetscentrum avvecklades som enhet och Arméns ammunitionsröjningsskola kom istället inordnas från den 1 januari 1998 som en del i Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum (SWEDEC).[2][3] Skolan antog därmed namnet Amröjskolan.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Skolan har bland annat i uppgift att genomföra nationella samt internationella kurser. Skolan stödjer och utbildar personal inom Försvarsmakten och Polismyndigheten. Skolan ansvarar även för röjning av svenska skjutfält, samt röjning av biologisk och kemisk ammunition.

Förbandschefer[redigera | redigera wikitext]

  • 1988–20xx: ???

Namn, beteckning och förläggningsort[redigera | redigera wikitext]

Namn
Arméns ammunitionsröjningsskola 1988-??-?? 1997-12-31
Amröjskolan 1998-01-01
Beteckningar
AmröjS 1988-??-??
Förläggningsorter, detachement och baser
Eksjö garnison (F) 1988-??-??

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Åren 1988–1991 var skolan underställd chefen för Göta ingenjörregemente, åren 1991–1997 chefen för Arméns fältarbetscentrum, och från 1998 chefen för Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]