Anárion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Anárion är den yngre sonen till Elendil i Tolkiens Midgård. Tillsammans med sin far och den äldre brodern Isildur undkom Anárion undergången då Númenor sjönk i havet. Han grundade Gondor tillsammans med Isildur, han var herre över Minas Anor som senare kom att kallas Minas Tirith. Anárion stupade vid belägringen av Barad-dûr av en sten som kastades från tornet, och som också krossade hans hjälm. Han föddes 3219 och dog 3440, och det sägs att hans son Meneldil var den siste som föddes på Númenor.

När de trogna återvände till Midgård gick Isildur och Anárion i land i söder, där de grundade flera mäktiga städer. Anárion grundade staden Minas Anor, solens torn. De hade sina troner sida vid sida i Osgiliath, stjärncitadellet. Tillsammans med Isildur byggde han också Isengård och Orthanc.

När Sauron slog till (för att inte Númenoranerna skulle hinna sätta sig i säkerhet) tog han Minas Ithil med storm. Men Isildur lyckades fly med ett skott från det Vita trädet, samtidigt som Anárion för en tid drev tillbaka Sauron mot bergen. Under tiden reste Isildur till Elendil för att be om hjälp. När sedan den Sista alliansens styrkor var samlade kunde Minas Ithil återtas.

Anárion stred med stor tapperhet i Slaget vid Dagorlad och Slaget vid Barad-dûr. Men han dödades då en sten träffade hans hjälm som också krossades. Isildur planterade sedan det Vita trädet i Minas Anor som ett minne av sin bror. Han gav också sin hjälm han hade i fält till Meneldil, till att ha som kungakrona för Meneldil och hans ättlingar. Det var också Anárions och Elendils död som gjorde att Isildur hade en legitim rätt till Ringen, eller så ansåg han.

Anárion hade fyra barn, men Meneldil är den enda det sägs nåt om.

Efter Isildurs tid var det en del dispyter huruvida Arnor och Gondor var oberoende nationer, eller om de stod under den högste drottens ledning. I vilket fall finns det inga bevis att Isildur gav upp sin makt över Gondor när han drog iväg norrut, även om Meneldil sades vara mycket nöjd med detta.

Denna dispyt kom i ljuset hela 2000 år senare då Arvedui hävdade sin rätt till Gondors tron. Men Gondor avfärdade honom och Eärnil II blev kung istället.

År 2050 dog Anárions linje ut i och med Eärnurs död; men Valandils linje i norr levde vidare. När sedan Aragorn II utropade sig till kung blev han kung över både Gondor och Arnor.