Anatolien

Från Wikipedia
Version från den 8 december 2015 kl. 20.38 av JohanahoJ (Diskussion | Bidrag) (+)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anatolien, även kallat Mindre Asien.

Anatolien (på turkiska Anadolu; från grekiska Ανατολή, anatolē eller anatolí, vilket betyder "soluppgång", jämför Orienten), även känt som Mindre Asien (på latin Asia Minor), är den halvö i sydvästra Asien som upptar större delen av Turkiet.

Geografi

Regionen avgränsas av Svarta havet i norr, Georgien i nordost, det armeniska höglandet i öster, Mesopotamien i sydost, Medelhavet i söder och det Egeiska havet i väster. I nordväst separeras Anatolien från Trakien i Europa av Marmarasjön som tillsammans med Bosporen och Dardanellerna utgör en förbindelse mellan Svarta havet och Egeiska havet.

Landskapet domineras av ofta torra högslätter kantade av ett flertal bergskedjor. Det västligaste delarna är de bördigaste och mest tätbefolkade.[1]

Den viktigaste staden i dagens Anatolien är Ankara, Turkiets huvudstad, som ligger mitt på halvön.

Historia

I Anatolien har flera historiska stater funnits, bland andra Troja, Arzawa, Hettiterriket, Bysans, och Osmanska riket. Det har tidigt funnits bosättningar i Anatolien vars invånare talat olika indoeuropeiska språk, bland annat luviska, hettitiska, arameiska, kurdiska, persiska och grekiska, men idag är turkiska språk i majoritet. Det finns även belägg för språk som inte kunnat klassificeras. Stundtals har det hävdats att indoeuropéerna ursprungligen kom från Anatolien.

Referenser

  1. ^ Anderberg, Stefan: Mindre Asien i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 8 december 2015.