Anders Tengner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anders Tengner
Anders Tengner på galapremiären av Hamilton - I nationens intresse, på biograf Sergel i Stockholm den 9 januari 2012.
Född1 april 1961 (61 år)
Nationalitetsvensk
Yrke/uppdragjournalist
Känd förRocket, Okej

Anders Tengner, född 1 april 1961, är en svensk journalist som förutom tidskrifter även arbetat med TV och radio. Första artikeln fick han publicerad i tidningen Poster. Han var tidigare reporter för tidningen Okej innan han arbetade på den kortlivade tidningen Rocket 1984–1986[1]. Senare startade han poptidningen Superstar.

År 1984 blev 23-årige Tengner hårt ansatt av Siewert Öholm i ett TV-historiskt inslag från Svar direkt, där han fick stå till svars för hårdrockgruppen W.A.S.P.:s uppträdande på scen. Bland annat blev han ifrågasatt av programledaren Siewert Öholm som bland annat i programmet uttryckte ”Men förstår du ingenting av ditt moraliska ansvar i det ni lyfter fram? Här är det kedjor och det är satansdyrkan och det är alla möjliga konstiga sätt att uppträda med sågklingor i skrevet och så vidare med mestadels könsord.”[2] Också tidningsjournalisten Lasse Råde var starkt kritisk till Tengners roll som tidningsutgivare av hårdrockstidningen. Råde blev bland annat upprörd över att Anders Tengner kunde ge ett löfte att W.A.S.P. skulle bli "nästa jättepryl"[2]. 2015 gjorde Melker Becker och Mattias Lindeblad dokumentärfilmen Siewert och sågklingan [3] om programmet. Där återsågs Öholm och Tengner för första gången på 31 år och under en debatt ledd av Per Sinding-Larsen bad Öholm Tengner om förlåtelse för hur han behandlats i programmet.

Tengner medverkade även i SVT-programmen Norrsken 1984, Metalljournalen 1985, Metropolis 1987–1988 och Sputnik 1989.

Tengner hade ett eget rockprogram, Metallmagasinet, i ZTV i början av 1990-talet och var fast jurymedlem i tre säsonger av Fame Factory. Tengner har hörts hos Rockklassiker och är regelbunden gäst i P3:s Styrelsen. Han är aktiv som journalist med krönika i Antikvärlden och skriver regelbundet för tidningarna Gate Report och Classic Motor. Tengner skrev boken Den stora rockdrömmen om Europe 1987 och den svenska boken om Idol 2008.

I maj 2011 publicerade han boken Access All Areas som handlar om hans möten med många av hårdrockens giganter och 2012 en biografi över den svenska gitarristen Yngwie Malmsteen.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://enmedia.se/svenskapoptidningar/?page_id=1333
  2. ^ [a b] Svar Direkt – Om hårdrockgruppen W.A.S.P. Arkiverad 22 januari 2012 hämtat från the Wayback Machine. Sveriges Television 1984
  3. ^ "Siewert och sågklingan", sänt i Sveriges Television under rubrik "K Special"

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]