Hoppa till innehållet

Anders och Måns

Från Wikipedia
Anders och Måns
GenreHumor, Infotainment
Skapad avAnders Johansson
Måns Nilsson
MedverkandeAnders Johansson
Måns Nilsson
Christoffer Barnekow
Musik”Gossipo Perpetuo”
av Jean-Jacques Perrey
Antal avsnitt17 (lista över avsnitt)
Längd (per avsnitt)Knappt 30 minuter
Antal säsonger2
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSVT Malmö
ProducentMalin Björkman-Widell (2003)
Petter Bragée (2004)
Sändning
OriginalkanalSVT2
Originalvisning2003-2004
Bildformat576i (4:3 SDTV)
LjudformatStereo
Kronologi
UppföljareFråga Anders och Måns
Externa länkar
(arkiverad) Officiell webbplats
IMDb

Anders och Måns var ett TV-program med Anders Johansson och Måns Nilsson som sändes på SVT2 mellan 2003 och 2004.

Programmet kan ses som en vidareutveckling av duons tidigare radioprogram Så funkar det, som sändes i P3 mellan 2001 och 2003. Sammanlagt visades Anders och Måns i 2 säsonger med 17 avsnitt. Med tio program hade första säsongen premiär 17 oktober 2003 och visades varje fredag i SVT2, och repriserades följande vår och sommar. Andra säsongen var sju program lång, och visades på onsdagar med start den 10 november 2004.

Förutom Johansson och Nilsson själva, medverkar även Christoffer Barnekow, Pernilla Månsson Colt, Rikard Palm, Pär Holmgren, Justine Kirk och Sanna Persson. I andra säsongen får Barnekow en mer framträdande roll. Programmet innehåller komiska reportage av Johansson och Nilsson, och den har ett flertal stående skämt och sketcher som används som övergångar mellan reportage. De två säsongerna har väldigt distinkta färgscheman, då säsong ett har ett gult färgschema medan den andra säsongen har ett rosa/lila.

Efter den andra säsongen valde duon att ta en paus från TV för att istället fokusera på krogshowen Anders och Måns på krogen[1] , som hade premiär året därpå. Hösten 2006 återkom duon med den liknande programserien Fråga Anders och Måns.

Det första avsnittet av serien släpptes 17 oktober 2003, medan duon fortfarande jobbade på radioprogrammet Så funkar det. Under en lång tid hade programmets arbetstitel varit Sommarhatten, för att "Det hade varit kul när man träffar tuffa mediamänniskor", enligt Johansson.[2] Trots att seriens tittarsiffror hade dubblats efter första säsongen och nådde upp mot 600.000 tittare[3], valde duon att ta en paus från programmet för att istället fokusera på krogshowen Anders och Måns på krogen[1].

Christoffer Barnekow får en framträdande roll i den andra säsongen av serien.

Den första säsongen sändes mellan 17 oktober och 19 december 2003, och bestod av tio avsnitt som visades på fredagar 22.30. Dessutom repriserades samtliga avsnitt följande vår/sommar. Säsong ett har ett klart gult färgschema. Anders och Måns använder en förlängd gul Volvo för att ta sig mellan olika platser, och de datoranimerade övergångarna som den första säsongen har är primärt gula.

Den andra säsongen sändes mellan 10 november och 22 december 2004, och innehöll sju avsnitt som visades på torsdagar 21:30. I det första avsnittet av säsongen introduceras Christoffer Barnekow som seriens nye producent och programmet får en drastisk ändring. Den gula färgen byts ut mot ett rosa och lila färgschema, och tillsammans med den förlängda Volvon (som nu också är lila och rosa) introduceras även en liten skoter. Ett stående skämt i varje avsnitt är att tittarna får höra början av en vits: "Vet du varför gynekologer alltid bär fotriktiga sandaler?", men tittarna får av olika anledningar aldrig höra svaret.

Serien innehåller primärt reportage av Anders och Måns som berättar om olika företeelser och personer i Sverige, i stil med infotainment. Serien använder sig ofta av framåtblick och därför repeteras ofta början av segment för att senare få helt andra avslutningar. Det finns många återkommande skämt genom seriens gång. En vanlig övergång är "Wienersångaren", ett klipp av en Österrikisk sångare som sjunger en rendering av Im Prater blühn wieder die Bäume, fast med oäkta svensk översättning som alltid relaterar till det som just händer i programmet.

  1. ^ [a b] Anders och Måns gör krogshow HD.se. 14 november 2004. Läst 21 september 2016.
  2. ^ Radioprofiler gör TV Alexander Agrell. Sydsvenskan. 26 september 2003. Läst 21 September 2016.
  3. ^ Lundaspexarna har knockat tv-publiken Expressen.se. 19 november 2004. Läst 24 september 2016.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]