Anderssonskans Kalle (film, 1922)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Anderssonskans Kalle (1922))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anderssonskans Kalle
GenreDrama
RegissörSigurd Wallén
ProducentFredrik Anderson
ManusEmil Norlander
SkådespelareGösta Alexandersson
Anna Diedrich
Dagmar Ebbesen
ProduktionsbolagB. Wahlströms förlag
Premiär1922
Speltid65 minuter
LandSverige
SpråkSvenska

Anderssonskans Kalle är en svensk stumfilm från 1922 baserad på en bok av Emil Norlander från 1901 om en busig pojke som växer upp på Södermalm i Stockholm.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Anderssonskans Kalle är alla fruarnas i kvarterets skräck till följd av sina busstreck. Han kastar lasso om Mjölk-Fia, men eftersom hon är starkare än han, råkar han ut för en rejäl omgång stryk. Han funderar på hämnd mot käringarna. Kalle stjäl Petterssonskans såpburk och såpar in Pilgrenskans trappa, med påföljd att den sedvanligt berusade Pilgren ramlar i trappan och blir liggande. När Pilgrenskan och hennes dotter kommer ut för att se vad som hänt går det lika illa för dem. Kalle utför flera liknande upptåg som går ut över tanterna i kvarteret, men en dag synes en förändring ha inträffat i hans liv. Kalle har blivit kär i den rike direktör Grahams dotter. Han är i färd med att rista in sin kärestas namn Ann-Mari, på porten när Bobergskan tar honom på bar gärning...

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 4 september 1922. Den kostade 36.000 kronor i framställning och spelade in en halv miljon netto första året den visades. Sigurd Wallén gjorde även den första ljudfilmsvarianten av Anderssonskans Kalle, 1934, se Anderssonskans Kalle. Detta var hans regidebut.

Inspelningen skedde vid Centralsaluhallen i Stockholm med exteriörer från Rålambshov[förtydliga], Fjällgatan, Södermalm i Stockholm av Adrian Bjurman.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Yttersta Tvärgränd har varit inspelningsplatsen för flera versioner av Anderssonskans Kalle, här ett fotografi från 1908.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]