Andra Avenyn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Andra Avenyn
Genre Drama
Skapad av Peter Emanuel Falck
Christian Wikander
Medverkande Mohammed El-Assir
Fortesa Hoti
Jonas Bane
Alicia Vikander
Filip Benko
Johanna Lazcano
med flera.
Musik Jean-Paul Wall
med flera.
Antal avsnitt 1–103 (säsong 1)
104–155 (säsong 2)
156–185 (säsong 3)
Längd (per avsnitt) 30 min. (avsnitt 1–102)
60 min. (avsnitt 103)
30 min. (avsnitt 104-139)
45 min. (avsnitt 140–184)
50 min. (avsnitt 185)
Antal säsonger 3
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag Sveriges Television
Producent Christian Wikander
med flera
Sändning
Originalkanal SVT1
Originalvisning 20072010
Bildformat HDTV 16:9
Ljudformat Dolby Digital
Status Nedlagd
Kronologi
Uppföljare Riverside
Externa länkar
IMDb

Andra Avenyn var en svensk dramaserie i såpoperaform som sändes i Sveriges Television både i TV och via webben. Totalt producerades 185 avsnitt, vilka sändes i tre säsonger mellan hösten 2007 och våren 2010. Serien skapades av Peter Emanuel Falck och Christian Wikander, som bland annat har skapat de svenska dramaserierna Rederiet och Tre Kronor samt den norska dramaserien Hotel Cæsar. Det hela utspelades i Göteborg i den fiktiva stadsdelen "Riverside" och kretsade kring ett antal familjer som bodde i området i och omkring Andra Avenyn, vilket gav serien dess namn. Den brittiska rockgruppen The Cures låt "Friday I'm in Love" användes som vinjettlåt. I snitt sågs Andra Avenyn av 500 000 tittare per avsnitt under de tre säsongerna.[1] Serien blev en av de första svenska TV-serierna att ha sin bas kring sin webbplats.

Serien nominerades till Kristallen år 2008 i kategorin "Bästa Program 2008", men tog inte hem priset. Skådespelarna Fortesa Hoti, Filip Benko, Jonas Bane och Maya Rung blev även nominerade till Aftonbladets TV-pris, men ingen av dem vann.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Före seriens början[redigera | redigera wikitext]

I juni 2006, drygt ett år innan inspelningarna startade, meddelade Sveriges Television att man skulle göra en ökad satsning på drama. Detta då man förde över pengar från nyhets- och samhällsprogrammen.[2] Den serie som man beskrev skulle bli företagets största dramasatsning någonsin, även om man då inte hade bestämt vilken serie det skulle bli. Först i februari 2007 presenterades Andra Avenyn som den utvalda serien. Det hela skulle komma att utspela sig i den påhittade stadsdelen Riverside i Göteborg.[3]

Efter att serien hade presenterats började arbetet med att bygga upp inspelningsstudio, casta skådespelare och övriga redaktioner som skulle behövas. Sveriges Television ville att serien skulle kretsa kring ungdomar och valde därför att göra en särskild casting för två av ungdomshuvudrollerna. Det hela blev en dokusåpa där en jury valde ut tio ungdomar som skulle få kämpa om att få varsin roll. När dokusåpan, som gick under namnet Andra Avenyn: Castingen, väl var över hade juryn dock beslutat sig om att ge fyra ungdomar, Fortesa Hoti, Jonas Bane, Maya Rung och Anders Nordahl, roller i serien.[4]

Den inspelningsstudio som man byggde upp låg i hus Santos på Lindholmen. Dessa lokaler delades med Backa teater, där ett antal av seriens vuxna skådespelare var anställda.[5] Exteriörinspelningarna förlades till studions närhet men även i andra delar av Göteborg såsom på Hisingen. Själva studion byggdes upp under juni och juli 2007. I slutet av juli samma år började sedan inspelningarna av serien.

Under seriens pågåendefas[redigera | redigera wikitext]

Första säsongen[redigera | redigera wikitext]

Andra Avenyn hade premiär söndagen den 23 september 2007. Den första säsongen sändes sedan varje söndag-tisdag i halvtimmesavsnitt fram till den 20 maj 2008. Totalt sändes 103 avsnitt den säsongen, vilka spelades in tätt med verkligheten. På så sätt kunde man visa jul- och nyårsavsnitt, men man kunde också följa verklighetens årstider på ett bättre sätt. Två avsnitt uteblev på grund av sändningarna kring Idrottsgalan 2008 och Guldbaggegalan 2008. Det lades ned mycket tid kring Andra Avenyns webbplats såsom förhandsklipp och att man lade upp alla veckans tre avsnitt redan efter söndagssändningens slut. Säsongen fokuserade mycket på seriens ungdomar till förmån för de vuxna rollfigurerna.

Under seriens första tid levde den dock inte upp till tittarnas förväntningar och den fick mycket kritik av tidningar och bloggar.[6] Samtidigt blev Andra Avenyns hemsida väldigt populär och hade som mest 15 miljoner starter av klipp, nyheter m.m., samt ungefär 38 000 frågor i en och samma chatt. I början av april 2008 höll Sveriges Television Öppet hus i Andra Avenyns inspelningslokaler, vilket lockade omkring 2 000 personer.[7][8]

Den 1 februari 2008 meddelade Sveriges Television att serien skulle få en andra och tredje säsong med totalt 105 nya avsnitt.[9] Säsongens sista avsnitt blev ett dubbelavsnitt som sändes i sextio istället för trettio minuter.

Andra säsongen[redigera | redigera wikitext]

Den andra säsongen hade premiär söndagen den 21 september 2008 och sändes därefter varje söndag, tisdag och torsdag till och med den 11 december samma år. Sedan gjorde serien uppehåll fram till tisdagen den 13 januari 2009 och sändes sedan en gång i veckan fram till den 28 april samma år. I denna säsong fokuserades det mer på de vuxna karaktärerna i serien. I serien sades det att det hade gått en hel sommar sedan säsongsavslutningen i första säsongen.

Under säsongen gjordes flera förändringar, bl.a. byttes större delen av seriens huvudensemble ut mot nya karaktärer samt även vissa gästroller (som prästen Dennis Hellström) som fick bli huvudroller istället. Nya huvudkaraktärer som tillkom var familjen Niklasson (Greger, Sigrid och Markus) samt Per-Erik Björn.[10]

En annan större förändring var att formatet på serien byttes ut från att sändas tre gånger i veckan till bara en gång i veckan. Under hösten 2008 sändes dock avsnitten tre gånger i veckan, vilket utgjorde 90 minuter. Därefter drogs sändningstiden ned med hälften så att det bara var 45-minutersavsnitt istället. Anledningen till att ändringen gjordes var på grund av sämre tittarsiffror än väntat. En ytterligare förändring var att avsnitten som skulle sändas i den andra och tredje säsongen spelades in fram till mars 2009. Sedan togs en inspelningspaus i väntan på om seriens tittarsiffror skulle höjas eller om serien sedan skulle läggas ned för gott.[9][11] Säsongen spelades in mellan maj och senhösten 2008. På grund av den snabba inspelningstakten kunde serien inte följa verkliga årstider samt jul- och nyårsavsnitt uteblev helt.

Innan den andra säsongen startade fick tittarna vara med och utforma en gästkaraktär. Tittarna fick välja ett antal egenskaper för karaktären, vilka röstades fram under ett antal veckor. När alla egenskaperna var valda fick seriens redaktion välja ut fyra skådespelare som fick motspela en av seriens skådespelare. Därefter fick tittarna rösta fram vilken av de fyra skådespelarna som skulle få rollen.[8] Karaktären fick namnet "Natalie" och kom sedan att medverka i två avsnitt under säsongens gång.

Tredje säsongen[redigera | redigera wikitext]

Den tredje säsongen hade premiär tisdagen den 8 september 2009 och sändes därefter en gång i veckan till och med den 22 december samma år. Sedan gjorde serien uppehåll fram till onsdagen den 20 januari 2010 och sändes sedan en gång i veckan fram till den 5 maj samma år. Egentligen skulle säsongen ha avslutats redan den 21 april, men på grund av SVT-sändningarna kring Olympiska vinterspelen 2010 förlängdes säsongen med fjorton dagar. Det sista avsnittet var liksom den första säsongens sista avsnitt ett specialavsnitt och förlängdes därför till femtio minuter.

Säsongen tog fart ungefär där den andra säsongen hade slutat, vilket var höst i seriens värld. I denna säsong var det samma huvudensemble som i den föregående säsongen, dock att fler mer frekventa gästroller deltog. Den enda nya huvudkaraktären som tillkom var systrarna Lotta och Annika Björns lillasyster Katarina. En mindre skillnad var att seriens vinjett byttes ut.[12] Eftersom serien utspelade sig under vintertid kunde jul- och nyårsavsnitt göras, även om dessa sändes cirka en månad före verklighetens jul och nyår.

Även denna säsong sändes avsnitten enbart en gång i veckan à 45 minuter per avsnitt. Dock gjordes det under hösten 2009 en spinoff-webbserie vid namn Riverside, där tittarna fick följa Kim Dahlbergs (Jonas Bane) och tittarnas karaktär "Natalie" (Ida Linnertorp) när de inte syntes i Andra Avenyn. Varje måndag-lördag publicerades kortare avsnittsklipp på programmets webbplats, och på söndagen klipptes samtliga veckoavsnitt ihop till ett avsnitt.[13] Utöver rollerna som Kim och Natalie castades fem skådespelare till att medverka i serien. De som fick roller var Shvan Aladin, Madeleine Martin, Anton Gyllensten, Frida Bagri och Jonas Sundh.[14]

Efter en säsong lades Riverside ned.[15] Andra Avenyn fortsatte dock att sändas under våren 2010, men efter att det 185:e avsnittet hade sänts lades även den serien ned för gott. Beslutet hade fattats något tidigare och meddelades cirka en månad före säsongsavslutningen.[16]

Efter seriens slut[redigera | redigera wikitext]

Enligt Sveriges Television självt kommer man aldrig kunna ge ut Andra Avenyn på DVD, främst på grund av all musik som man inte kommer att få rättigheterna till att använda vid en eventuell DVD-release. I juni 2012 meddelades det dock från Sveriges Television att man hade fått till en lagändring som skulle göra det möjligt att öppna upp sitt arkiv där allt tidigare material funnits.[17] När det nya webbarkivet öppnades visade det sig att Sveriges Television bara får publicera program och klipp som sändes före den 30 juli 2005. Eftersom Andra Avenyn sändes efter denna tidsperiod kommer man alltså inte få tillstånd att lägga ut avsnitten i arkivet.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Andra Avenyn handlade om några familjer som bor i utkanten av storstaden – vid Andra Avenyn. Serien behandlade problem som är vanliga i diverse ungdomsserier, som utpressning, andra former av kriminalitet, graviditet, olovliga förhållanden och otrohet.

Säsonger[redigera | redigera wikitext]

Säsong Avsnitt Säsongsstart(er) Säsongssavslutning(ar) Snitt-
tittarsiffror
hösten[1]
Snitt-
tittarsiffror
våren[1]
Sändningsdag(ar)
1 1-103 23 september 2007 20 maj 20081 501 227 544 678 söndag-tisdag kl. 20.00-20.30
(hela perioden)2
2 104-139,
140-155
21 september 2008,
13 januari 2009
11 december 2008,
28 april 2009
491 611 590 063 Hösten: söndag, tisdag, torsdag kl. 20.00-20.30
Våren: tisdagar kl. 20.00-20.45
3 156-171,
172-185
8 september 2009,
20 januari 2010
22 december 2009,
5 maj 2010
481 000 419 857 Hösten: tisdagar kl. 20.00-20.45
Våren: onsdagar kl. 20.00-20.453

1 På grund av Idrottsgalan och Guldbaggegalan 2008, som sändes på Andra Avenyns sändningstid, två avsnitt in under den första säsongen.
2 Första säsongens sista avsnitt var 60 minuter istället för 30 minuter.
3 Tredje säsongens sista avsnitt var 50 minuter istället för 45 minuter.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Huvudkaraktärer[redigera | redigera wikitext]

Följande skådespelare spelade huvudrollerna under de tre säsongerna.

Skådespelare Roll Säsong Avsnitt
Hans Mosesson Per-Erik Björn 2–3 104-185
Gunilla Johansson Lotta Björn 1–3 1-168
Fyr Thorwald Roland Tegebrandt 1–3 1-185
Alicia Vikander Josefin Björn-Tegebrandt 1 1-103
Malena Laszlo Katarina Björn-Lion 3 156-185
Christian Hollbrink Håkon Foss-Larsen 1 7-102
Anette Nääs Angelica Svensson 1 1-103
Nanna Blondell Olga Svensson 1 1-103
Stefan Gödicke Tony Dahlberg 1–3 1-185
Jonas Bane Kim Dahlberg 1–3 1-185
Mohamed Said Karim Hussein 1 1-103
Mohammed El-Assir Hamza Hussein 1, 2–3 1-103, 141-185
Bill Hugg Rasmus Fagerlind 1–3 1-185
Lena B. Nilsson Ulla Fagerlind 1–3 1-185
Fortesa Hoti Roxana Nilsson 1–3 1-185
Anders Nordahl David Zimmerman 1–2 1-137
Johanna Lazcano Osterman6 Kitty Maria Santos 2–3 116-185
Maya Rung Liv Hellström 1–3 1-185
Göran Parkrud Dennis Hellström4 1–3 1-185
Rasmus Troedsson Greger Niklasson 2–3 104-185
Sara Nygren Sigrid Niklasson 2–3 104-185
Filip Benko Markus Niklasson 2–3 104-185
Claes Ljungmark Bengt "Hästen" Larsson5 1, 2–3 1-103, 145-172, 173-185

4 I den första säsongen var Dennis Hellström endast gästroll.
5 Fram till den tredje säsongens andra säsongshalva var Bengt "Hästen" Larsson endast gästroll i serien.
6 I den andra säsongens vinjett stod hela hennes efternamn (Lazcano Osterman) medan i den tredje säsongen stod det att hon bara hette Lazcano i efternamn.

Gästkaraktärer (urval)[redigera | redigera wikitext]

Serien hade under sina tre säsonger många gästroller. Nedan listas några som ofta var med och andra som varit viktiga för seriens handling.

Skådespelare Roll Säsong Avsnitt
Awa Silvia Nilsson (1) 2–3 103-185
Josephine Bauer Annika Björn 1, 2 7-103, 130-132
Petra Hultgren Grażyna Wyborska 1–2 72-115
Simon Gavik Adam Nyberg 1, 2 7-9, 105-112
Björn Gustafson Jonathan Wallenius 1, 2 83-85, 139-140, 142
Jill Ung Anna-Lena Lagerlöf Oscarsson 2, 3 113-155, 177-184
Ida Linnertorp Nathalie Andersson-Offerdahl 2, 3 135, 172-185
Lars Magnus Larsson Ingmar 2, 3 150-156
Amir Barghashi Ahmed Hussein 1 1-?
Mali Monokherad Mariam Hussein 1 1-?
Rachel La Chenardière Sara Allawis 1 41-103
Kerstin Hellström Barbro Svensson 1 1-61
Magnus Mark Jonte Dillström 1 1-27
Filip Berg Jesper "Dildo" Dillström 1, 2 1-36, 103-104
Alexander Karim Fredrik Fersen 1 13-29
Rebecca Leissner Maja 1 1-53
Agnes Hargne Wallander Fia Haninge 1 22-24
Sven Boräng Pontus Lindvall 1 17
Hilda Lundgren Linda Nilsson 1 2-42, 53-67
Tom Lidgard Jerzy Wyborska 1 93-103
Lars Bethke Uffe Bratt 1 1-71
Joel Kinnaman Gustav 1 62
Christian Wennberg Andreas J:son Holm 1 74-102
Anki Lidén Jacqueline J:son Holm 1 73-74
Kim Anderzon Monica Nilsson 1 89-91
Georgi Staykov Falske Berislav 1 96-103
Olle Silver Olle 2 112
Tone Helly-Hansen Randi Berg Hellström 2 125-127
Erik Bolin Jerry Dolke 2 116-138, 154-155
Niklas Grusell Thore Lagerlöf Oscarsson 2 141-143
Bengt Bauler Kenneth Belteroos 3 161
Fredrik Nilsson Biskopen 3 158-185
Wallis Grahn Dagny Karlsson 3 168-171
Ebba Wickman Madeleine Silverhielm 3 170, 184-185
Lola Ewerlund Lilian Silverhielm 3 170, 184
Anna Ulrika Ericsson Ursula Storrylainen 3 173-185
Stig Engström doktor Hejnum 3 178, 181
Jamil Drissi Vasil Drapeza 3 181, 185
Kristian Lima de Faria Måns Dahlhem 3 184

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] Mediamätning i Skandinavien
 2. ^ Karlsson, Peter (28 augusti 2007). ”TV-hösten i SVT: Storsatsning på drama på måndagar”. Sveriges Television. http://www.svt.se/kultur/tv-hosten-i-svt-storsatsning-pa-drama-pa-mandagar. Läst 11 maj 2013. 
 3. ^ ”"Rederiet"-skapare gör SVT:s långserie”. Norrlands-Kuriren. 15 februari 2007. http://www.kuriren.nu/arkiv/2007/02/15/N%F6je/1696124/Rederiet-skapare-g%F6r-SVTs-l%E5ngserie.aspx. Läst 4 januari 2013. 
 4. ^ ”De fyra vinnarna!”. Sveriges Television. http://web.archive.org/web/20071218133959/http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=71731. Läst 14 mars 2012. 
 5. ^ Jacobson, Louise (19 mars 2007). ”SVT storsatsar – på Lindholmen”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article414342.ab. Läst 14 mars 2012. 
 6. ^ Hagström, Johanna (1 februari 2008). ”Andra avenyn får fortsättning”. Göteborgsposten. http://www.gp.se/kulturnoje/1.78850-andra-avenyn-far-fortsattning. Läst 4 januari 2013. 
 7. ^ Berggrén, Lina (21 september 2008). ”Slår rekord på internet”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article11516952.ab. Läst 14 mars 2012. 
 8. ^ [a b] Persson, Martin (22 september 2008). ”Så blev tv-såpan en webbsuccé”. InternetWorld. http://internetworld.idg.se/2.1006/1.181112. Läst 14 mars 2012. 
 9. ^ [a b] Helander, Magnus (1 februari 2008). ”105 nya avsnitt av "Andra avenyn"”. Resumé. http://www.resume.se/nyheter/tv/2008/02/01/105-nya-avsnitt-av-andra-a/. Läst 14 mars 2012. 
 10. ^ Johansson, Susanna (20 maj 2008). ”Säsongsfinal i Andra Avenyn”. Sveriges Television. http://www.svt.se/kultur/sasongsfinal-i-andra-avenyn. Läst 20 maj 2013. 
 11. ^ ”Stopp för inspelning av dramaserie”. Sveriges Radio. 23 juni 2008. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=2151266. Läst 22 april 2012. 
 12. ^ ”Vinjett Andra Avenyn SVT Play”. YouTube. 24 oktober 2009. http://www.youtube.com/watch?v=xx3zsdIYtxU. Läst 14 mars 2012. 
 13. ^ ”"Andra avenyn” fortsätter på webben”. Svenska Dagbladet. 28 april 2009. http://www.svd.se/kultur/andra-avenyn-fortsatter-pa-webben_2808565.svd. Läst 14 mars 2012. 
 14. ^ Malmstedt, Kalle (4 september 2009). ”"Riverside" - den första nätsåpan”. Göteborgs-Posten. http://www.gp.se/kulturnoje/1.16902--riverside-den-forsta-natsapan. Läst 14 mars 2012. 
 15. ^ ”Ingen fortsättning för Riverside”. Sveriges Television. 27 november 2009. http://web.archive.org/web/20100402220732/http://svt.se/2.115324/1.1790323/ingen_fortsattning_for_riverside?lid=puff_1790345&lpos=lasMer. Läst 4 januari 2013. 
 16. ^ ”Ingen fortsättning för AA”. Sveriges Television. 9 april 2010. http://web.archive.org/web/20100411204655/http://svt.se/2.70250/andra_nyheter. Läst 14 mars 2012. 
 17. ^ Porsaeus, Thomas (14 juni 2012). ”Det våras för Öppet arkiv”. Sveriges Television. http://blogg.svt.se/testbild/2012/06/det-varas-for-oppet-arkiv/. Läst 16 juni 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]