Andra engelsk-nederländska kriget

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Andra engelsk-nederländska kriget
Van Soest, Attack on the Medway.jpg
Slaget vid Medway i juni 1667, målad av Pieter Cornelisz van Soest samma år
Ägde rum 4 mars 1665 - 31 juli 1667
Plats Nordsjön, engelska kanalen
Resultat
Stridande
Prinsenvlag.svg Republiken Nederländerna
Konungariket Danmark Danmark
Kungariket Frankrike Frankrike
Kungariket England England
Befälhavare och ledare
Michiel de Ruyter
Jacob van Wassenaer Obdam
Pieter de Bitter
Cornelis de Witt
Willem Joseph van Ghent
Claus Ahlefeldt
Hertigen av York
Thomas Teddiman
Rupert av Rhinen
Hertigen av Albemarle

Andra engelsk-nederländska kriget (engelska: Second Anglo-Dutch War, nederländska: Tweede Engels-Nederlandse Oorlog) var en militär konflikt mellan kungariket England och Republiken Nederländerna som pågick från år 1663 till 1667, även om den officiella krigsförklaringen inte utfärdades förrän 4 mars 1665. Likaså deltog kungarikena Frankrike och Danmark såväl som Furstbiskopsstiftet Münster, men deltog endast i mindre grad. Kriget var det andra i en rad serie konflikter som under 1600- och 1700-talet utkämpades mellan England och Nederländerna, där England försökte stoppa den nederländska dominansen inom världshandeln.

I den inledande fasen av kriget fick England snabbt ett övertag, men efter tre stora sjöslag (bland annat Fyradagarsslaget) slutade kriget med en nederländsk seger.[1] Hösten 1666 erbjöd sig Sverige att agera fredsmäklare, ett erbjudande som accepterades att de krigförande parterna.[2] Fredsförhandlingarna inleddes i mars 1667 och avslutades snabbt, och vid freden i Breda skedde inga större förändringar.[3] Det innebar att den tidigare så oklara situationen fortsatt var diffus, och efter bara fem år bröt ett nytt krig ut mellan England och Frankrike på ena sidan och Nederländerna på den andra.

De huvudsakliga sjöslagen i det andra engelsk-nederländska kriget. Bortsett från Bergen så utkämpades större delen av alla stridigheter i södra Nordsjön.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Charles II (1630 - 1685)” (på engelska). BBC. http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/charles_ii_king.shtml. Läst 13 november 2015. 
  2. ^ ”Haag den 27. Septembr.”. Ordinari Post-Tijdender: s. 3. 3 oktober 1666. 
  3. ^ ”Extract uthaff en Skrifwelse uthur Breda daterat den 1. Augusti An. 1667”. Ordinari Post-Tijdender: s. 4. 7 augusti 1667. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Norskpråkiga (Bokmål) Wikipedia.