Andrea Pozzo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Andrea Pozzo – ”Sankt Ignatius apoteos”. Sant'Ignazio, Rom.
Katedralen i Ljubljana

Andrea Pozzo, född 30 november 1642 i Trento, Italien, död 31 augusti 1709 i Wien, Österrike, var en italiensk målare, arkitekt och konstteoretiker.

Efter att ha inträtt i jesuitorden utförde Pozzo ett flertal religiösa utsmyckningar i Genua. Pozzos virtuosa trompe l'œil-målningar kan studeras i kyrkor i Rom, Turin, Arezzo och Modena. I Rom blev han berömd för sina skenperspektiv i Il Gesù och Sant'Ignazio. Med sitt kombinerade altare och gravvård åt jesuitordens grundare, Ignatius av Loyola (1491-1556), i Il Gesù skapade Pozzo ett överdådigt monument av polykrom marmor och förgyllningar.

Långhusets fresk och skenkupolen i Sant'Ignazio är Pozzos mest betydande verk. Fresken är den första fullskaliga quadraturan. Vid en specifik punkt i kyrkan upplevs illusionen av taket som komplett. Detsamma gäller för skenkupolen. En samtida kritik var att besökare upplevde sig lurade av den fullständiga illusionen som sedan bryts i varierande grad beroende på var i kyrkorummet man befinner sig.

Pozzo ritade även katedralen i Ljubljana, Helige Ignatius kyrka i Dubrovnik och Universitetskyrkan i Wien. Hans avhandling Perspectiva Pictorum utövade ett mycket stort inflytande i hela Europa.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Andrea Pozzo.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]