Andrea Schiavone

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den heliga familjen, 1552

Andrea Schiavone, egentligen Andrea Meldolla (kroatiska: Andrija Medulić), född omkring 1520 i Sebenico (idag Šibenik) i Dalmatien, död 1582 i Venedig, var en italiensk målare och etsare av den venetianska skolan.

Schiavone utbildade sig under inflytande av Tizian, i vars ateljé han en tid var verksam som biträde, samt genom studium av Parmigianinos verk. Han sysslade i början även med skrin- och möbelmålning, något som var vanligt för den tidens målare för att tjäna pengar. Schiavone målade bibliska stycken, där det mytologiska elementet och landskapet spelade en betydande roll i hans konstnärskap. Av hans bibliska bilder märks Kristi dop (Venedigs akademi), Herdarnas tillbedjan (Uffizierna i Florens) och Abels död (Palazzo Pitti i Florens). Av landskapsmålningar som är honom tillskrivna finns två i Berlin. Dessa utgör ett par av de tidigaste självständiga landskapen inte bara i den venetianska skolan, utan över huvud taget inom Italiens konst. Dessutom målade Schiavone porträtt, av vilka flera finns i Palazzo Pitti. Han efterlämnade även kopparstick, betecknade med hans namn eller monogram.


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Meldolla, Andrea, 1904–1926.