Andreas av Kreta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Andreas av Kreta

d Andreas av Kreta, född omkring 660 i Damaskus, död 4 juli 740, var en bysantinsk munk och teologisk författare, och vördas som helgon i de ortodoxa kyrkorna och i Katolska kyrkan.

Andreas begav sig som femtonårig till Jerusalem och inträdde där i kloster som munk i vilken egenskap han ådrog sig erkännande. Han skickades av biskopen i Jerusalem som sändebud till den bysantinske kejsaren Konstantin IV och var så lyckosam i sitt uppdrag att han blev kvar i Konstantinopel, där han blev diakon. Slutligen utsågs han till biskop av Gortyn, Kreta.

Andreas av Kreta är särskilt känd för sin liturgiska diktning. Han introducerade den liturgiska hymnformen kanon. På svenska finns Stora kanon : såsom den läses under första veckan i stora fastan (översättning och tolkning: Benedikt Pohjanen, Artos, 2016).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000
  • APA citation. Henry, H. (1907). St. Andrew of Crete. In The Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. Retrieved March 29, 2015 from New Advent: http://www.newadvent.org/cathen/01473b.htm