Andreja Pejic

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Andrej Pejic)
Hoppa till: navigering, sök
Andreja Pejic 2011.

Andreja Pejic, född Andrej Pejic 28 augusti 1991 i Tuzla i Bosnien, är en fotomodell uppmärksammad för sin androgyna stil. Pejic blev känd som en androgyn manlig modell och har gått modevisningar och fotograferats för både herr- och damkollektioner. Pejic definierar sig sedan juli 2014 som kvinna och har öppet berättat att hon genomgått en könskorrigering.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Andreja Pejic föddes i Tuzla i Bosnien av en serbisk mor och kroatisk far. Föräldrarna skiljdes strax efter Pejics födelse. Under kriget i Bosnien flydde modern med Pejic till Serbien. Där bodde de fram till 1999 då Natos flygbombningar av Jugoslavien fick familjen att fly till Australien.

Modellkarriär[redigera | redigera wikitext]

Andreja Pejic blev uppmärksammad inom modevärlden för sin androgynitet och har under sin karriär modellat för både herr- och damkollektioner.

I Paris i januari 2011 gick Pejic både visningar för Marc Jacobs herrkollektion samt Jean-Paul Gaultiers damkollektion, där hon bland annat avslutade showen iklädd en brudklänning. I maj 2011 var hennes bild på omslaget för den amerikanska tidningen Dossier Journal. Bilden visade Pejic med bar överkropp och håret i blonda lockar. Omslaget väckte stor uppståndelse och flera bokaffärer valde att censurera numret med anledning att folk kunde missta Pejic (som då fortfarande var en man) för en topless kvinna. Sedan juli 2014 definierar sig Pejic som kvinna och har ändrat sitt namn från Andrej till Andreja. Samtidigt berättade hon öppet att hon genomgått en könskorrigering. 2015 profilerades hon i Vogue.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]