Andrej Sinjavskij

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Andrej Sinjavskij 1975

Andrej Donatovitj Sinjavskij (ryska: Андрей Донатович Синявский), född 8 oktober 1925 i Moskva, död 25 februari 1997 i Paris, var en rysk författare, dissident, Gulag-överlevare, emigrant och sedermera lärare vid Sorbonne i Paris.

Den ryske prosaisten och litteraturvetaren Andrej Sinjavskij föddes i Moskva. Han stred i andra världskriget och studerade sedan litteratur vid universitetet i Moskva, där han doktorerade på en avhandling om Gorkij. Därefter var han verksam som forskare och föreläsare vid Gorkijinstitutet, och medarbetade under många år som litteraturkritiker i tidskriften Novij Mir. Under pseudonymen Abram Tertz skrev han också skönlitteratur som cirkulerade underjordiskt som s.k. Samizdat, och som publicerades i väst.

Detta ledde till att Andrej Sinjavskij tillsammans med Jurij Daniel anklagades för att bedriva antisovjetisk verksamhet, och de betecknades i pressen som "överlöpare, polygamer och missfoster". Sinjavskij arresterades 1965, tillsammans med sin kollega och vän Julij Daniel. 1966 dömdes de trots en storm av internationella protester till långa straff – Daniel till fem års straffarbete, Sinjavskij till sju år i den famösa Sinjavskij-Daniel-rättegången.

Han frigavs 1971 och återvände till Moskva, men emigrerade när han fick utresetillstånd 1973 till Paris, där han fick en tjänst vid Sorbonne-universitetet, där han också avled.[1]

och

Bibliografi (på svenska)[redigera | redigera wikitext]

  • Domen faller (Sud idet) (under pseudonymen Abram Terz) (översättning Greta Hjelm, Natur och kultur, 1960)
  • Kuppen i Ljubimov (Ljubimov) (under pseudonymen Abram Terz) (översättning Greta Hjelm, Rabén & Sjögren, 1966)
  • En röst ur kören (Golos iz chora) (översättning Greta Hjelm, Rabén & Sjögren, 1976)
  • God natt och sov gott (Spokojnoj noči) (översättning Hans Björkegren, Bromberg, 1983)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sinjavskij, Andrej”. Alex. https://www.alex.se/lexicon/article/sinjavskij-andrej. Läst 7 april 2020.