Angelus Silesius

Från Wikipedia
Angelus Silesius

Angelus Silesius är pseudonym för Johannes Scheffler, född 1624, döpt 25 december i Breslau, död som jesuit den 9 juli 1677 i Breslau, tysk mystiker och författare.

Des Angelus Silesius Cherubinischer Wandersmann (1905)

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Angelus Silesius (pseudonymen är latin för "schlesisk budbärare") var från början läkare till yrket. Han kom från en protestantisk familj men konverterade, under starkt intryck från mystikerna i Schlesien, 1652 till katolicismen och blev en mycket hängiven anhängare av motreformationen. Inom den tyskspråkiga barocklitteraturen, som dominerades av lutheraner, är Angelus Silesius en av få framstående katolska diktare.

I sina berömda tvåradiga dikter i "Den cherubinske vandringsmannen" ger han innerliga intryck för själens mystiska uppgående i Gud. Hans "Heilige Seelenlust" har brukats av både protestanter och katoliker. Representerad i den danska Psalmebog for Kirke og Hjem. Angelus Silesius är författare till psalm 242 Jag vill dig, Gud, med glädje prisa i Den svenska psalmboken 1986. Han är representerad med tre, till engelska översatt, psalmer i The Church Hymn book 1872 (773, 795 och 975).

Asteroiden 12617 Angelusilesius är uppkallad efter honom.[1]

Skrifter i svensk översättning[redigera | redigera wikitext]

  • Den cherubinske vandringsmannen. Åsak, Delsbo, 1991.

Psalmer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]