Anis

Från Wikipedia
Anis
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningAraliaordningen
Apiales
FamiljFlockblommiga växter
Apiaceae
SläkteBockrotsläktet
Pimpinella
ArtAnis
P. anisum
Vetenskapligt namn
§ Pimpinella anisum
AuktorCarl von Linné

Anis (Pimpinella anisum) är en ettårig ört som tillhör familjen flockblommiga växter. Anisen kommer ursprungligen från trakterna kring Medelhavet men introducerades i Sverige på 1300-talet[1] och finns nu odlad och förvildad även i södra och mellersta Sverige. Namnet kommer ifrån det grekiska ordet ανηθον som betyder dill. Anis blir ofta förväxlad med dill. Plantan kan användas som en grönsak, men detta är inte den huvudsakliga användningen. Stjälken påminner mycket om selleri.

Vid destillering av anisfrukten utvinns den eteriska oljan anisolja, som används bland annat medicinskt. Det viktigaste verksamma medlet i anisoljan är anetol, som oljan består av till cirka 90 %. Doften av anis används även för att framställa parfym och liknande. Anisens frön används som kryddor i bröd, i likör och i andra spritdrycker, till exempel i absint, Aguardiente, anisett, arrak, Jägermeister, O. P. Anderson, ouzo, Pernod, raki och Ricard och Skåne Akvavit. Anetol är mindre lösligt i vatten än etanol, varför vissa aniskryddade spritdrycker blir opaka när de späds ut med vatten.

Anis har en smak som påminner om lakrits. Produkter med lakritssmak kan ibland innehålla anis som smakförstärkare eller ersättning för lakrits. Kinesisk stjärnanis innehåller också anethol, men är inte nära släkt med anis. Eftersom den har en liknande smak och arom har den i västvärlden blivit ett billigare alternativ till anis, för såväl bakning som likörproduktion.

Kuriosa

  • Många papegojor tycker om doften av anis. Därför blandas det ofta in i fågelsand och gritt.
  • Om pimpinella hos Bellman, se: Pimpinella.
  • Anis och även fänkålsfrön ökar mjölkproduktionen hos ammande mödrar och kan lindra kolik hos spädbarn.

Noter

  1. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000

Externa länkar