Anna Blomberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den finländska fotografen med samma namn, se Anna Blomberg (fotograf).
Anna Blomberg
Anna blomberg.jpg
FöddAnna Kristina Cecilia Blomberg
20 maj 1972 (47 år) [1]
Sverige Johannebergs församling, Göteborg, Sverige
Aktiva år1999
PartnerDaniel Gustavsson
WebbplatsAnnablomberg.com
Betydande roller
Kristina och Kåta Gun i Kvarteret Skatan
IMDb SFDb

Anna Kristina Cecilia Blomberg, född 20 maj 1972[2] i Johannebergs församling, Göteborg,[1] är en svensk skådespelare och komiker. Hon har synts både i radio, TV och på teaterscenen och slog igenom via TV-serien Kvarteret Skatan. 2009 deltog hon i SVT:s julkalender.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anna Blomberg är dotter till professor Jonas Blomberg och journalisten och författaren Barbro Blomberg. Hon växte upp i Billdal och i Lomma[3]. Åren 1993–1994 gick Blomberg teaterlinjen på Fridhems folkhögskola i Svalöv. Dessförinnan har hon bland annat framfört entimmesmonologen Okända svenskarTeater Scenario i Stockholm.

Hon slog igenom för en bredare publik i TV-serien Kvarteret Skatan, där hon bland annat spelade Kristina (tillsammans med Ulf (David Batra), Kåta Gun och Carita i husvagnen. Blomberg deltog i säsongerna 2003, 2004, 2006. På grund av föräldraledighet har hon i senare säsonger ersatts av Josephine Bornebusch och Klara Zimmergren.

Våren 2006 spelade hon föreställningen KärringfeberMosebacke Etablissement, och senare samma år gjorde hon Angela Lindström i Hipp Hipp-gängets TV-serie Itzhaks julevangelium. Blomberg har även medverkat i Lilla vi (tar stor plats) och i P3:s Morgonpasset.

Hösten 2005 och vintern 2006 spelade Blomberg med i familjeföreställningen Från A till ÖMaximteatern i Stockholm, och under våren 2007 medverkade hon i Kvarteret Skatans krogshow på Rival. Hon har även gjort rollen Marina i komediserien Hjälp! som visades på TV 4. Hon deltog även i säsong 3 av serien, men då som psykologen Jeanettes receptionist Birgitta Bollerud, som lider av neurotiska tvångssyndrom. Det är en roll som också varit med i Morgonsoffan.

Under 2009 var hon med i årets julkalender Superhjältejul, där hon spelade en av trillingarna Tinnitus. Året därpå gjorde hon den hesa kanslichefen Gunvor Halldén i tv-serien Starke man. Hon har även medverkat i TV-serien Häxan Surtant. Den 20 juli 2013 var hon sommarvärd i Sveriges Radios P1-program Sommar i P1.[4]

Hon har gjort imitationer av bland annat Hollywoodfruarna, Lill-Babs[5] och Jimmie Åkesson[6] i SVT:s talkshow Robins. Vissa av dessa inslag kan ses på Youtube och imitationen av Hollywoodfruarna Maria Montazami och Anna Anka har visats nästan en halv miljon gånger.[7]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

TV[redigera | redigera wikitext]

Film[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
2007 Martina Alla var där
Derek Benfield
Figge Norling Mellanfjärdsteatern[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Sveriges befolkning 1990: Blomberg, Anna Kristina Cecilia
  2. ^ Birthday
  3. ^ "Maximalt pinsamma föräldrar", Sydsvenskan 2011-10-25 [1]
  4. ^ Sveriges Radios P1-program Sommar i P1 den 20 juli 2013
  5. ^ Imitation av Lill-Babs
  6. ^ Imitation av Jimmie Åkesson
  7. ^ Imitation av Hollywoodfruarna Maria Montazami och Anna Anka
  8. ^ Stjärngäng på Mellanfjärdens scen”. Sundsvalls tidning. 5 juli 2007. https://www.st.nu/kultur/stjarngang-pa-mellanfjardens-scen. Läst 28 april 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]