Anna Charlotte av Lothringen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anna Charlotte av Lothringen

Anna Charlotte av Lothringen, född 1714, död 1773, var en belgisk och fransk abbedissa.

Anna Charlotte var dotter till hertig Leopold av Lothringen och Elisabeth Charlotte av Orléans, syster till Leopold Klemens av Lothringen, Frans I (tysk-romersk kejsare), Elisabeth Teresa av Lothringen och Karl Alexander av Lothringen.

1725 arbetade familjen för att arrangera ett äktenskap med Ludvig XV, men det förhindrades av premiärministern Ludvig Henrik av Bourbon för att undvika hennes familjs inflytanden på tronen. 1726-29 försökte familjen gifta bort henne med hertig Ludvig av Orléans, men han tackade nej. 1738 blev hon abbedissa i det självständiga stiftet Remiremont, där hon uppförde ett palats. Hon flyttade 1745 till Schönbrunn i Wien.

1754 utnämndes hon till sekulär abbedissa i Mons i Belgien, och flyttade då dit. 1756 blev hon abbedissa i klostret i Thorn och 1757 i koudjator i Essen och 1763 koudjator i Remiremont. Som sekulär abbedissa levde hon dock utanför klostren vid hovet i Bryssel hos sin bror Karl Alexander, där hon spelade rollen av "hovets första dam" och förebrådde honom för hans relation med Madame de Meuse. Hon anses ha haft stort inflytande över brodern, som var regerande generalguvernör.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Béatrice Hiéronyme de Lorraine
Fursteabbedissa av Remiremont
1738-1773
Efterträdare:
Maria Christina av Sachsen (abbedissa)