Anna Christina Cronquist

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anna Christina Cronquist. Xylografi i Idun 1893, nr 12.

Anna Christina Cronquist, född Lundgren 1807, död 1893, var en svensk affärsidkare. Hon var grundaren till den så kallade Cronquistska eran inom manufaktur- och vitvarubranschen i Malmö.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon gifte sig 1830 med Johan Cronquist (död 1852), redaktören för ”Malmö Nya Allehanda” i Malmö. Makens tidning gick dåligt, och för att hjälpa till med försörjningen bestämde sig hon sig för att också bidra.

Hon öppnade i början av 1840-talet en vävskola, och gav utgav 1845 den kanske första svenska läroboken i vävning. Mellan 1849 och 1865 drev hon det som kom att kallas den största manufakturaffären i Malmö. Fram till 1864 års näringsförordning var det dock inte tillåtet för gifta kvinnor att ägna sig åt affärsverksamhet i eget namn, då detta reglerades av skråväsendet. Hon tvingades därför använda sig av en manlig bulvan, något som gav henne stora svårigheter.

Hon tillhörde de första svenska kvinnor som öppnade en affärsverksamhet av det slaget i sitt eget namn, snarare än att överta det efter en avliden make: hon tog sin son Georg Cronquist till affärskompanjon och gav företaget namnet A.C. Cronquist & Son. Hennes affärsverksamhet togs 1865 över av hennes svärdotter, Aqvilina Cronquist.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Schenlær, Margareta, Malmökvinnor, Malmö kulturhistoriska fören., Malmö, 2003
  • Idun, nr 12, 1893