Anna Gardell-Ericson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anna Gardell-Ericson

Anna Maria Gardell-Ericson, född Gardell 10 oktober 1853 i Visby stadsförsamling, Gotlands län, död 2 juni 1939 i Engelbrekts församling, Stockholm, var en svensk konstnär.

Hon var dotter till landskamreraren John Gardell och Emma Nyberg och från 1882 gift med Johan Ericson.

Gardell-Ericson började måla myckert tidigt redan som sextonåring sändes hon till Schweiz för att studera konst. Hon utbildade sig senare för Per Daniel HolmKonstakademien i Stockholm 1872–1888 och hon medverkade i akademiens utställningar 1875 och 1877. På hundraårsutställningen i Philadelphia 1876 tilldelades hon en bronsmedalj. Hon fortsatte sina studier för Alexandre-Louis Leloir och Ferdinand Heilbuth i Paris 1879. I Frankrike studerade hon flitigt de stora franska föregångarna och utförde akvarellkopior efter Camille Corot och Charles-François Daubignys målningar. Hon medverkade i Parissalongen 1882 där hon fick en stor framgång med sina små landskapsakvareller, som resulterade i ett kontrakt på 1000 francs i månaden för leveranser av akvareller till konstfirman Goupil i Paris. Hon medverkade i Foreign Exhibition i Boston 1883 där hon tilldelades en utställningsmedalj. Hon blev även medlem i det engelska Dudley Gallery Art Society.

Hon vistades i Frankrike 1879–1884 och gifte sig i Paris 1882 med Johan Ericson, då de båda redan var erkända konstnärer. De bodde först i Frankrike och när koleraepidemin bröt ut i Paris 1844 flyttade de till Göteborg. I Sverige ställde hon ut separat på Gummesons konsthall i Stockholm 1927 och hon medverkade i talrika utställningar med Sveriges allmänna konstförening och Föreningen Svenska Konstnärinnor. Kort före sin död skrev hon ner sina minnen men detta kom ej att publiceras i bokform. En minnesutställning anordnades i Göteborg 1939 och Bukowskis konsthandel visade en utställning med Gardell-Ericsons akvareller 1946.

Gardell-Ericson är representerad vid Nationalmuseum[1], Göteborgs konstmuseum[2] och flera utländska museer.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • "Konstnärsparet Anna Gardell-Ericson och Johan Ericson: en minnesbok" - Gösta Procopé

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Anna Gardell-Ericson i Nationalmuseums samlingar”. http://collection.nationalmuseum.se/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=artist&objectId=8957&viewType=detailView. Läst 27 juli 2016. 
  2. ^ Göteborgs konstmuseum