Anna Hedh

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anna Hedh

Anna Hedh, född Lööf 18 mars 1967 i Uppsala, är en svensk politiker (socialdemokrat). Hon är uppväxt i Stockholm, Växjö och Göteborg och bor i Mörbylånga på Öland med maken och tre barn. Hon är Europaparlamentariker sedan 2004.

Anna Hedh är ordförande för s-kvinnor i Kalmar län, ledamot i s-kvinnors förbundstyrelse sedan 2013 och ordförande för Socialdemokratiska EU-kritiker sedan 2008. Hedh är också ordförande för Södra Ölands Socialdemokrater. Hon är utbildad fritidsledare och har arbetat som det i Trosa kommun och Mörbylånga kommun. Åren 1999-2002 var Hedh politisk sekreterare åt S-kommunalråden i Kalmar kommun, 2002-04 var hon oppositionsråd i Mörbylånga kommun. Hon har en också varit behandlingsassistent.

Anna Hedh kryssades 2004 in i EU-parlamentet från plats 31 på valsedelns baksida till plats 3, sedan 32 346 väljare valt att kryssa för hennes namn.

Hedh var den enda av 220 socialdemokrater i EU-parlamentet som röstade nej till Lissabonfördraget.[källa behövs] Hon har utsetts till årets EU-parlamentariker i hälsofrågor för sitt arbete för en restriktiv alkoholpolitik. Alkoholpolitiken stod också i fokus när hon den 21 maj 2009 talade på Folknykterhetens dag, i Brålanda i södra Dalsland.[1] Mandatperioden 2004-09 var Hedh ledamot av Inre marknads-utskottet/IMCO och Utskottet för jämställdhet mellan kvinnor och män/FEMME.

Under Europaparlamentets mandatperiod 2009-14 var Anna Hedh ledamot i Utskottet för medborgeriga fri- och rättigheter samt Inre marknads-utskottet. Hedh är också vice ordförande i Delegationen för förbindelserna med Schweiz och Norge, till den gemensamma parlamentarikerkommittén EU-Island och till EES gemensamma parlamentarikerkommitté. Hon blev omvald i Europaparlamentsvalet 2014

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ EU-kvinna talar för nykterhet SR Radio Väst, 11 maj 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]