Anna II av Stolberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anna II
Porträtt på Anna från cirka 1570
Regeringstid 1515 – 1574
Företrädare Magdalena
Efterträdare Elisabet II
Ätt Stolberg
Far Bodo VIII
Mor Anna
Född 28 januari 1504
Stolberg, Tyskland
Religion Lutherdom (tidigare katolik)
Död 4 mars 1574 (70 år)
Quedlinburg, Tyskland

Anna II av Stolberg-Wernigerode (tyska: Anna II. zu Stolberg-Wernigerode), född 28 januari 1504 i Stolberg i Tyskland, död 4 mars 1574 i Quedlinburg i Tyskland, var en tysk abbedissa; hon var abbedissa av Quedlinburg från år 1515 fram till sin död. Hon regerande den självstyrande klosterstaten Quedlinburg och genomförde dess reformation som den sista katolska och första protestantiska abbedissan.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anna placerades i klostret i Quedlinburg som nunna och installerades som abbedissa med godkännande av påven och kejsaren vid tretton års ålder 1515. Som abbedissa hade hon makten över ett stort territorium; nio kyrkor, två munkkloster och ett sjukhus. Under hennes regeringstid tilläts protestanterna vara aktiva i Quedlinburg trots motstånd från hertig Georg av Sachsen, men själv dolde hon sina protestantiska åsikter fram till hans död. Då Georg efterträddes av protestanten Henrik IV år 1539, konverterade hon öppet till protestantismen.

Anna utförde 1540 den första visitationen av Quedlinburgs kyrkor och tvingade stiftets präster att svära på den augsburgska bekännelsen. Hon avskaffade kören och alla kyrkliga ämbeten i klostret utom fyra, stängde franciskanerordens munkkloster och gjorde om det till en skola för båda könen, och löste nunnorna i Quedlinburg från deras löften och lät dem lämna klostret och gifta sig om de ville. Därmed var Quedlinburgs kloster upplöst och reformationen införd. Från 1544 var Anna officiellt inte längre katolsk abbedissa utan protestantisk.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Anna II av Stolberg-Wernigerode
Född: 28 januari 1504 Död: 4 mars 1574
Regenttitlar
Företräddes av
Magdalena
 Abbedissa av Quedlinburg
1515 – 1574
Efterträddes av
Elisabet II