Anna II av Stolberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anna II av Stolberg.

Anna II av Stolberg, född den 28 januari 1504 i Stolberg, död den 4 mars 1574, var en tysk abbedissa och tysk-romersk furstinna som regerande abbedissa och monark av den självstyrande klosterstaten Quedlinburgs stift. Hon genomförde reformationen i Quedlinburg och var dess sista katolska och första protestantiska abbedissa.

Anna placerades i klostret i Quedlinburg som nunna och installerades som abbedissa med godkännande av påven och kejsaren vid tretton års ålder 1515. Som abbedissa hade hon makten över ett stort territorium, nio kyrkor, två munkkloster och ett sjukhus. Under hennes regeringstid tilläts protestanterna vara aktiva i Quedlinburg trots motstånd från Hertig Georg av Sachsen, men själv dolde hon sina protestantiska åsikter fram till Georgs död. Då Georg efterträddes av protestanten Henrik 1539 konverterade hon öppet till protestantismen.

Anna utförde 1540 den första visitationen av Quedlinburgs kyrkor och tvingade stiftets präster att svära på den augsburgska bekännelsen. Hon avskaffade kören och alla kyrkliga ämbeten i klostret utom fyra, stängde franciskanerordens munkkloster och gjorde om det till en skola för båda könen, och löste nunnorna i Quedlinburg från deras löften och lät dem lämna klostret och gifta sig om de ville. Därmed var Quedlinburgs kloster upplöst och reformationen införd. Från 1544 var Anna officiellt inte längre katolsk abbedissa utan protestantisk.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Magdalena av Anhalt-Köthen-Zerbst
Abbedissa av Quedlinburg
1516–1574
Efterträdare:
Elisabeth av Regenstein-Blankenburg