Anna Karolina Orzelska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anna Karolina Orzelska av Rosalba Carriera, 1730
Anna Orzelska i riddräkt av Louis de Silvestre, 1730.

Anna Karolina Orzelska, född 23 november 1707, död 27 september 1769, var en polsk adelsdam, dotter till kung August den starke av Polen och Henriette Rénard.

Anna Karolina var dotter till August den starke och Henriette Rénard. Hennes mor var dotter till André Rénard från Lyon och hade träffat fadern vid sitt arbete på faderns krog i Warszawa 1706. Förhållandet var tillfälligt och modern gifte sig med den franske köpmannen François Drian kort efter dotterns födsel och flyttade till Paris. 1723 mötte hon sin halvbror Frederick Augustus Rutowsky och följde honom till faderns hov i Dresden, där hon den 19 september 1724 blev offentligt erkänd av sin far och mottog titeln grevinnan Orzelska.

Anna Karolina blev en faderns favoritbarn både på grund av sin skönhet och sin likhet med fadern, och även utan formell bildning blev hon ett av hovets centralfigurer. Det polska hovet ansågs under faderns regeringstid vara ett av de mest skandalösa i Europa, och hon uppmärksammades för sina kärleksaffärer och sin vana att dricka, röka och klä sig i manskläder – hon uppträdde ofta i uniform. Det gick rykten om att hon hade en sexuell relation med sin far, men detta har aldrig bevisats. Under 1728–29 hade hon en diskret relation med den blivande Fredrik den store, ofta ansedd som dennes enda kärleksrelation med en kvinna: Fredrik dedicerade verser till henne.

År 1730 mottog hon en hemgift på 300 000 thaler från fadern och gifte sig med prins Karl Ludwig Frederick av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck, yngre bror till hertig Fredrik Vilhelm II, i Dresden den 10 augusti 1730. Det fick en son; Karl Frederick (1732–1772), generalmajor i Sachsens armé. 1733 dog fadern och Anna Karolina separerade från maken: hon flyttade till Venedig medan Karl Ludwig levde i Königsberg. Hon ska till sin död ha varit involverad i "skandalösa" aktiviteter. Hon avled i Avignon.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]