Anna av Foix-Candale

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anne de Foix

Anna av Foix-Candale, född 1484, död 1506, var en drottning av Ungern och Böhmen, gift med Vladislav II av Böhmen och Ungern.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till den franske adelsmannen Johan Gaston av Foix, som också hade den engelska titeln earl av Candale eller Kendal (därav namnet) och Katarina av Navarra, och kusin till drottning Katarina av Navarra. Hon växte upp vid det franska hovet i Blois : Anna av Bretagne var hennes släkting. Hon var bildad i latin och klassikerna.

Äktenskap[redigera | redigera wikitext]

Den franska kungens brorson, hertigen av Longueville, var förälskad i henne och ville gifta sig med henne, men tvingades avstå då ett politiskt parti arrangerades åt henne. 1500 slöts ett förbund mellan Frankrike, Polen och Ungern. Anna valdes ut bland andra franska brudar som föreslagits som ett led av alliansen och trolovades år 1500: kontraktet bekräftades 1501, och 1502 blev Anna vigd per procura i Blois och fick titeln drottning av Ungern vid det franska hovet. Under resan kom hon i en besvärlig situation i Venedig, där så mycket pengar lades ut att Ungern och Frankrike kom i konflikt om vem som skulle betala räkningarna.

Drottning[redigera | redigera wikitext]

Den 23 augusti 1502 kom hon fram till Ungern i Zagreb och sedan Székesfehérvár där hon gifte sig med Vladyslav och kröntes 29 september 1502. Kungen ska ha betraktat henne som en vän, assistent och pålitlig rådgivare, och deras relation uppges ha varit lycklig. Hon stod i ekonomiskt skuld till Venedig och favoriserade Venedig. 1506 fanns även hennes underskrift vid sidan av kungens på ett kontrakt på en allians mellan familjerna Habsburg-Jagiello. Hon åtföljdes av ett franskt hov, bland annat sin illegitime halvbror François de Tournemine de La Guerche och den franske ambassadören Pierre Choque. Anna åtnjöt stor popularitet efter att hon fött en tronarvinge. Graviditeterna försämrade kraftigt hennes hälsa. Hon dog i barnsäng.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Beatrix av Neapel
Drottning av Ungern (ej regent)
1502–1506
Efterträdare:
Maria av Österrike