Anne Koldings

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Anne Koldings, även Ane eller Anna, död 1590, var en kvinna som brändes på bål för häxeri i Köpenhamn i Danmark. Hon var en av de huvudmisstänkta i den häxprocess som hölls i Köpenhamn sommaren 1590 och som hölls som en parallell rättegång till den berömda häxprocessen i North Berwick i Edinburgh i Skottland.

Vintern 1589 skickades prinsessan Anne av Danmark för att gifta sig med kung Jacob VI av Skottland. På vägen över Nordsjön blåste det upp en fruktansvärd storm, och fartyget kunde bara med svårighet undvika att sjunka. Skeppet styrde i stället till i Oslo i Norge, dit den skotske kungen sedan kom och bröllopet firades.

Myndigheterna ville sedan utreda vem som bar ansvaret för att skeppet nästan hade kapsejsat och anklagade finansministern Christoffer Valkendorff för att ha utrustat skeppen för dåligt för att kunna tåla en storm. Valkendorff försvarade sig med att stormen hade orsakats av att häxor hade samlats i Karen Vävares hus och trollat fram smådjävlar som följt efter skeppen i tomma öltunnor och hängt sig i kölen, något som en finansminister inte hade kontroll över. Karen Vävare arresterades i juli 1590. Hon bekände att hon hade orsakat stormen tillsammans med andra häxor och pekade ut de övriga, av vilka en av de första var Anne Koldings.

Anne Koldings angav efter tortyr fem kvinnor som hade medverkat i den sammankomst i Karens hus, där de sades ha orsakat stormen genom att sända smådjävlar upp på kölen till prinsessans skepp. Hon fick ta emot flera besök då hon satt i fängelse och erkände för två präster och tre kvinnliga besökare. Koldings ansågs vara en mycket farlig häxa och fick öknamnet "Djävulens moder". Bland de kvinnor hon angav var borgmästarens hustru Malin. Även Margrete Jakob Skrivers, vars man förgäves ställde upp till hennes försvar, arresterades på Koldings utpekande. Anne Koldings dömdes till döden som skyldig till häxeri. Hon avrättades genom att brännas levande på bål. Tolv andra kvinnor brändes på Kronborg i Helsingör under denna häxprocess.

Även i Skottland hölls en häxprocess för att utreda vem som var skyldig till att ha orsakat stormen. Denna var en av de mest berömda häxprocesserna i Europa, där fyrtio människor avrättades mellan 1590 och 1591, av vilka de mest kända var Agnes Sampson, Geillie Duncan och doktor Fian.

Referenser[redigera | redigera wikitext]