Anne d'Arpajon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anne d'Arpajon

Anne Claude Louise d'Arpajon, född 4 mars 1729 i Arpajon, död 27 juni 1794 på Barrière du Trône, Paris, var en fransk hovdam. Hon var dame d'honneur till de franska drottningarna Marie Leszczyńska och Marie-Antoinette och av den senare kallad "Madame Etiquette" på grund av sin rigida inställning till upprätthållandet av hovetiketten.

Hon var dotter till Louis de Sévérac, markis d'Arpajon-sur-Cère (1667-1736), som hade köpt markistiteln 1720 och ändrat dess namn från Saint-Germain-lès-Châtres till Saint-Germain-lès-Arpajon, och Anne Charlotte Le Bas de Montargis; hennes mor var hovdam till Marie Louise Élisabeth av Orléans. Hon gifte sig med greve Philippe de Noailles, hertig de Mouchy, kapten vid jaktgardet i Versailles, den 27 november 1741, och fick en dotter och fem söner med honom.

Anne d'Arpajon utsågs till första hovdam och förståndare för kronprinsessan Marie-Antoinettes hushåll när denna anlände till Frankrike år 1770. Hon fick ansvar för kronprinsessan och dennas hov och hade till uppgift att undervisa henne i etikett. Hon blev illa omtyckt av Marie-Antoinette på grund av sin stränga inställning till uppförande och levnadsstil, och fick därför öknamnet "Madame Etiquette". Marie-Antoinette avskedade d'Arpajon efter att hon blev drottning år 1774, och d'Arpajon blev då en medlem av den högadliga oppositionen mot drottningen som samlades hos kungens fastrar.

Anne d'Arpajon och hennes man avrättades under franska revolutionen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia