Anne på Grönkulla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anne på Grönkulla
Montgomery Anne of Green Gables.jpg
Författare Lucy Maud Montgomery
Originaltitel Anne of Green Gables
Originalspråk engelska
Illustratör May Austin och William Anton Joseph Claus
Land Kanada Kanada
Genre roman
Förlag L.C. Page & Co.
Utgivningsår 1908
Utgiven på
svenska
1909
Huvudpersoner Anne Shirley
Del i serie
Ingår i serie Serien om Anne på Grönkulla
Del 1
Efterföljs av Vår vän Anne

Anne på Grönkulla (engelska: Anne of Green Gables) är en roman av Lucy Maud Montgomery som ursprungligen publicerades 1908 av L.C. Page & Co. och är den första delen i Anne på Grönkulla-serien. Den har även utgivits på svenska under titeln Anne på Gröntorpa.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Anne på Grönkulla utspelar sig på Prince Edward Island i östra Kanada, och handlar om flickan Anne, som kommer från ett barnhem. Boken följdes av flera, och man kan läsa om Anne långt upp i vuxen ålder. Att serien till slut kom att omfatta så pass många böcker beror dock snarast på krav från förlag och läsare.

Då boken börjar är rödhåriga Anne 11 år. Hon ska nu få komma till ett riktigt hem efter en olycklig uppväxt där hon flyttats mellan flera familjer, nu senast till ett barnhem. När hon kommer fram till vad som verkar vara ett drömhem, med träd och en bäck genom trädgården, visar sig allt vara ett misstag; de hade skickat efter en pojke[1].

Naturligtvis hamnar Anne ändå på Grönkulla hos den kärva Marilla Cuthbert och Marillas bror Matthew, som båda är lite till åren. Inte är det så lätt att vara snäll och tacksam, speciellt när fantasin yr omkring huvudet, men en bättre tid i hennes liv ligger framför henne nu när hon får det lilla gavelrummet som eget och Grönkulla som hem.

Livet på Grönkulla blir händelserikt. I Diana Barry får Anne äntligen en bästa vän, något hon drömt om i hela sitt liv. Anne börjar i skolan, blir retad för sitt röda hår, deklamerar dikten The Lady of Shalott av Alfred Tennyson i en sjunkande eka, råkar bjuda Diana på vin istället för saft och råkar färga håret grönt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Montgomery, Lucy Maud Anne på Grönkulla (2003), Rabén och Sjögren, ISBN 9789129658781

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Anne på Grönkulla”. Rabén & Sjögren. http://www.rabensjogren.se/bocker/Utgiven/2003/Host/montgomery_l_-m_-anne_pa_gronkulla_-kartonnage/. Läst 29 oktober 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]